یکی از پرطرفدارترین مشاغل در دنیای امروز، تجارت مواد غذایی است! حوزه کاری یک شرکت مواد غذایی میتواند هر فعالیتی در زمینه تولید، واردات، فرآوری، بستهبندی، ذخیرهسازی، فروش یا توزیع هر نوع غذا را شامل شود. البته راهاندازی یک تجارت در حوزه مواد غذایی یا بهاصطلاح ثبت شرکت مواد غذایی به دریافت مجوزهای مختلف و کاغذبازیهای اداری زیادی نیاز دارد. نکته مهمتر اینکه هرکدام از زمینههای تولید، بستهبندی یا پخش مواد غذایی هم قوانین مربوط به خودشان را دارند و مجوزهای متفاوتی برایشان لازم است. برای همین هم احتمالا خیلیها با وجود علاقه و حتی توانایی برای ورود به این تجارت، راهاندازی کسبوکار خودشان را مدام عقب میاندازند. برای همین هم ما در این مقاله همه چیز را درباره چگونگی دریافت مجوز تاسیس کارخانه مواد غذایی و دیگر شرکتهای مواد غذایی جمعآوری کردهایم تا اگر بهفکر تاسیس یک شرکت در حوزه مواد غذایی هستید بدون نگرانی از پاسکاری شدنهای مدام به ادارات مختلف، مجوزهای لازم برای شروع کارتان را بگیرید.
انواع شرکتهای قابل ثبت مواد غذایی
برای دریافت مجوز تاسیس کارخانه مواد غذایی، قبل از هر چیزی نیاز به ثبت شرکت مواد غذایی دارید. براساس قوانین کشور ما معمولا شرکتهای تجاری از جمله انواع شرکتهای مرتبط با تولید و پخش مواد غذایی میتوانند بهصورت هرکدام از انواع شرکتهای سهامی، تعاونی، مختلط سهامی، مختلط غیرسهامی، تضامنی، نسبی و با مسئولیت محدود ثبت شوند. با این حال با توجه به پیچیدگیها و مجوزهای مختلف بهداشتی و فنی که برای راهاندازی کسبوکارهای مربوط به مواد غذایی لازم است، معمولا شرکتهای فعال در حوزه مواد غذایی (تولید، بستهبندی، پخش و…) در قالب سهامی خاص یا مسئولیت محدود ثبت میشوند.
شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص یک شرکت بازرگانی است که توسط چند نفر تاسیس و اداره میشود و این شرکا هرکدام با توجه به میزان سرمایه و آوردهای که داشتهاند سهامدار شرکت خواهند بود. طبیعتا میزان مسئولیت و قدرت هر فرد در این شرکت هم به مقدار سهام او بستگی دارد. برای مثال حق رای در این نوع شرکت به تعداد سهام هر فرد بستگی دارد. معمولا تعداد شرکا و در واقع سهامدارن شرکتهای سهامی خاص از شرکتهای سهامی عام کمتر است و به همین دلیل مجمع عمومی هم ندارند. نهایت زمان مورد نیاز برای ثبت یک شرکت سهامی خاص هم ۲۰ روز کاری است.
بهطور کلی برای ثبت شرکت مواد غذایی سهامی خاص شرایط زیر لازم است:
- حداقل ۵ نفر (سه نفر هیئتمدیره و دو نفر بازرس) با این شرط که بازرسها و اعضای هیئتمدیره نسبت فامیلی با همدیگر نداشته باشند.
- وجود حداقل سرمایه به مبلغ ۱۰۰ هزار تومان
- واریز حداقل ۳۵ درصد سرمایه نزد بانک به حساب شرکت در شرف تاسیس.
نکته: برای ثبت شرکت سهامی خاص درج واژه سهامی خاص قبل یا بعد از نام شرکت بهصورت شفاف و خوانا الزامی است.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص هم عبارتند از:
- مدارک شناسایی موسسان (۵ نفر اصلی) مانند کارت ملی و شناسنامه
- گواهی عدم اشتغال مدیران شرکت در شرکتهای تجاری مشابه
- گواهی عدم سوءپیشینه کیفری برای موسسان و اعضای شرکت
- اساسنامه شرکت صنایع غذایی (در دو نسخه و با امضای سهامداران)
- صورتجلسه هیئتمدیره (در دو نسخه)
- سایر مجوزهای لازم بهداشتی و فنی
شرکت با مسئولیت محدود
یک شرکت با مسئولیت محدود معمولا با شراکت و همراهی دوستان، آشنایان و خانواده تاسیس میشود. در این شرکت برعکس شرکت سهامی عام، سرمایه به شکل سهام تقسیم نمیشود، اما هر فرد بسته به مبلغ سرمایه خود مسئول قروض و تعهدات شرکت خواهد بود. حق رای هر فرد هم در این نوع شرکت به میزان سرمایه او بستگی دارد. زمان نهایی ثبت شرکت با مسئولیت محدود هم ۱۵ روز کاری است.
شرایط ثبت یک شرکت با مسئولیت محدود شامل موارد زیر میشود:
- حداقل دو نفر عضو
- حداقل سرمایه ۱۰۰ هزار تومانی
نکته: سرمایه اولیه برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود فقط در اساسنامه نوشته میشود و نیازی به افتتاح حساب و واریز وجه نیست.
لیست مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود:
- کپی شناسنامه و کارت ملی اعضاء
- گواهی عدم سوءپیشینه کیفری مدیران و اعضای شرکت
- اقرارنامههای عدم اشتغال مدیران شرکت در شرکتهای تجاری دیگر با امضای سهامداران
- فرم تقاضانامه با امضای سهامداران (۲ نسخه)
- اساسنامه و شرکتنامه شرکت با امضای سهامداران (۲ نسخه)
- سایر مجوزهای لازم برای فعالیت در حوزه مواد غذایی
مراحل اخذ مجوز تاسیس کارخانه مواد غذایی
دریافت مجوز تاسیس کارخانه مواد غذایی مثل هر پروسه اداری دیگری مراحل مختلفی دارد که با دانستن آنها و آماده کردن مدارک مورد نیازشان میتواند شما را از افتادن در کاغذبازیها و بروکراسی تمامنشدنی ادارات دولتی نجات دهد. پس اگر بهفکر ثبت شرکت مواد غذایی و راهانداختن یک کسبوکار در حوزه تولید و بستهبندی یا پخش مواد غذایی هستید حتما این بخش از مقاله را با دقت مطالعه کنید تا بهطور کامل و گامبهگام با مراحل اخذ مجوز کارگاه تولیدی مواد غذایی آشنا شوید:
۱-تعیین موضوع فعالیت
مواد غذایی شامل انوع مختلفی از خوراکیها و نوشیدنیها و… است. بنابراین مهم است که در زمان ثبت شرکت مواد غذایی و مجوز تاسیس کارخانه مواد غذایی مشخص کنید که میخواهید روی تولید و بستهبندی یا پخش کدام دسته از مواد غذایی کار کنید.
معمولا انواع مواد غذایی به شکل زیر دستهبندی میشوند:
- مواد اولیه صنایع غذایی مانند نمک، بستهبندی و افزودنیها
- روغن و فرآوردههای آردی (غلات، شیرینی و شکلات)
- لبنیات و فرآوردههای گوشتی
- آبمیوه و نوشیدنیها
- خشکبار، ادویه، کنسروهای غیرگوشتی و محصولات و فرآوردههای کشاورزی مثل چای و قهوه
شما میتوانید در زمان ثبت شرکت مواد غذایی و گرفتن مجوز تاسیس کارخانه مواد غذایی، طبقات مختلف مواد غذایی را بهعنوان موضوع فعالیت کسبوکار خود انتخاب کنید. منتها دریافت مجوز برای هرکدام از این طبقات و دستهبندیها هزینههای مربوط به ثبت و دریافت مجوزهای شما را بیشتر میکند. بنابراین حواستان باشد که در پروسه ثبت شرکتتان تنها مجوز فعالیت برای تولید و بستهبندی و پخش گروههای مواد غذایی را درخواست کنید که میتوانید بهصورت عمده تولید و پخش آنها را شروع کنید.
بهتر است قبل از انتخاب موضوع فعالیت یک جستجو درباره پرسودترین کارخانه مواد غذایی داشته باشید تا بتوانید تصمیم درستتری درباره سرمایه خود بگیرید.
۲-دریافت پروانه بهداشت
دریافت مجوزهای بهداشتی یکی از مراحل مهم و اصلی برای راهاندازی و تاسیس یک کارخانه مواد غذایی محسوب میشود. اصولا هرگونه فعالیت در حوزه مواد غذایی از تولید گرفته تا بستهبندی و حتی پخش مواد غذایی نیاز به مجوزهای بهداشتی مختلفی دارد. معمولا به این مجوزهای بهداشتی پروانه بهداشت گفته میشود و براساس آن به شرکتها و کارخانهها یا کارگاههای مواد غذایی اجازه داده میشود تا تولیدات و محصولات خود را در بازار عرضه کنند.
در واقع داشتن پروانه بهداشت نشان میدهد که کارگاه یا کارخانه شما استانداردهای لازم بهداشتی برای تولید مواد غذایی را دارد و در پروسه تولید و بستهبندی و پخش محصولات و فرآوردههای غذایی شما نکات بهداشتی و موارد مربوط به سلامتی بهطور کامل رعایت شده است.
۳-دریافت پروانه تاسیس
پروانه تاسیس مجوزی است که توسط اداره کل نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی صادر میشود و نشان میدهد که ضوابط بهداشتی و فنی مورد نظر این سازمان در کارگاه و کارخانه یا شرکت مربوطه رعایت شده است. داشتن این پروانه برای مجوز تاسیس کارخانه مواد غذایی ضروری است. برای دریافت پروانه تاسیس هم لازم است تا تمامی امکانات و استانداردهای لازم برای تهیه مواد غذایی را در شرکت یا کارخانه فراهم کنید.
البته غیر از پروانه تاسیس برای ادامه کار به پروانه بهرهبرداری هم نیاز خواهید داشت. پروانه بهرهبرداری هم درست مثل پروانه تاسیس بهشرط فراهم بودن شرایط و رعایت ضوابط مثل وجود تجهیزات و امکانات و بعد از صدور پروانه تاسیس ومسئول فنی، صادر میشود.
برای اینکه پروانه تاسیس و بهرهبرداری دریافت کنید به مدارک زیر نیاز خواهید داشت:
- درخواست کتبی برای اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی مربوطه
- کپی برابر اصل شده از پشت و روی پروانه بهرهبرداری معتبر از وزارت صنایع یا وزارت جهاد و ادارات تابعه
- تکمیل و ارائه فرم تاسیس (تمام صفحات این فرم باید پس از تکمیل، به تایید مسئول اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی برسد و توسط دانشگاه مربوطه مهر شود.)
- نشانی کامل محل فعالیت همراه با کروکی
- ارائه کروکی نقشه محل فعالیت بههمراه متراژ قسمتهای مختلف مثل سالن تولید، واحد بستهبندی، انبار مواد اولیه، انبار محصولات نهایی، آزمایشگاه، سرویسهای بهداشتی کارگران و… (این کروکی توسط کارشناسان مربوطه و با حضور آنها در محل بررسی شده و بعد از تائید، مهر و امضاء میشود.)
- مدارک مربوط به ثبت شرکت و آگهی درجشده در روزنامه رسمی
- اصل و کپی تاییدیه سازمان حفاظت محیطزیست (تنها در برخی موارد و باتوجه به نوع محصول)
- تاییدیه ادارههای مربوطه درباره سیستم آب و فاضلاب و سایر موارد مربوطه (تنها در برخی موارد و باتوجه به نوع محصول)
بعد از تحویل این مدارک کارشناسان ادارات و وزارتخانههای ذیربط برای بازدید از موسسه و تکمیل فرم بهرهبرداری، و بررسی کروکی به محل اعزام میشوند. همچنین محل فعالیت از نظر حداقل ضوابط فنی و بهداشتی مربوط به هر نوع محصول توسط این کارشناس بررسی خواهد شد. در نهایت با تائیدیه کارشناس و یا کارشناسان بازدیدکننده، تمام نسخههای مجوز باید مهر اداره نظارت و امضای مسئول مربوطه را داشته باشند.
نکته: درصورت تغییر نام، تغییر محل، تغییر نوع تولیدات یا تغییر خطوط تولید و بستهبندی و… باید برای اصلاح این تغییرات در پروانه صادرشده از طرف اداره کل صنایع یا جهاد کشاورزی اقدام کنید.
۴-دریافت پروانه ساخت
پروانه ساخت در واقع مجوزی است که فرمول ساخت مواد غذایی تاییدشده از طرف اداره کل نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی در آن ثبت شده است. برای دریافت پروانه ساخت باید فرمول ساخت مواد غذایی که برنامه تولید و پخش آن را دارید به اداره کل نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی ارائه کنید تا بعد از بررسی مورد تایید کارشناسان این اداره قرار بگیرد. البته این پروانه تنها برای افرادی صادر میشود که توانایی تولید محصولات مورد نظر را داشته باشند. یعنی برای صدور پروانه ساخت برای کارگاه یا موسسه، باید تجهیزات و امکانات فنی لازم برای تولید این محصولات را داشته باشد. در ضمن پروانه ساخت زمانی صادر میشود که پروانههای تاسیس، مسئول فنی و بهرهبرداری را گرفته باشید.
یک پروانه ساخت معمولا شامل اطلاعاتی مثل نام محصول، مشخصات بستهبندی، وزن خالص، مواد تشکیلدهنده، نام و مشخصات دقیق تولیدکننده و… خواهد بود. اعتبار این پروانه در حال حاضر ۵ سال از تاریخ صدور است.
لیست مدارک لازم برای صدور و اصلاح پروانه ساخت عبارتند از:
- درخواست پروانه ساخت بهصورت تايپشده و در سربرگ واحد با مهر و امضای مدیرعامل
- فرم تکمیلشده و تایپشده درخواست صدور یا اصلاح پروانه ساخت
- کپی برابر اصل پروانه بهرهبرداری از وزارت صنایع یا جهاد کشاورزی
- کپی برابر اصل پروانه بهرهبرداری از وزارت بهداشت
- کپی برابر اصل گواهی ثبت شرکت در طبقه غذایی مورد فعالیت بهنام متقاضی
- طرح برچسب مطابق با آخرین ضابطه برچسبگذاری با تائیدیه مسئول فنی
- مستندات آزمایشگاهی برای ثبت در جداول نشانگر رنگی و حاوی حقایق تغذیهای همراه با تایید مسئول فنی
- قرارداد با آزمایشگاه همکار در صورت لزوم
- تصویر تعهدنامه محضری ماده ۱۱ قانون مواد خوراکی و آشامیدنی
- اصل و تصویر فیش واریزی صدور و اصلاح پروانه ساخت مواد غذایی و محصولات آرایشی و بهداشتی براساس تعرفه تعیینشده و شماره حساب مربوطه
- اصل پروانه ساخت (در صورت اصلاح)
- دریافت و ارائه GTIN از مراکز شمارهگذاری کالا و خدمات ایران
- فرم تعهدنامه عدم تراریختگی
مراحل تمدید پروانه ساخت هم درست مثل مراحل صدور پروانه ساخت است. البته اگر فرمول مندرج در پروانه ساخت قبلی و جدید تفاوتی با هم داشته باشند، این تغییرات باید مراتب به سازمان غذا و دارو اطلاع داده شود. همچنین تغییر وزن و تغییر نام محصول هم باید در زمان تمدید پروانه ساخت به اداره کل نظارت یا ادارات نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی استانها اعلام و در مجوز جدید ثبت شود.
نکته: برای تغییر نام محصول به گواهی ثبت نام جدید، اصل پروانه ساخت قبلی و فیش بانکی، برابر تصویبنامه هیات وزیران، نیاز خواهید داشت.
۵-دریافت پروانه مسئول فنی
یکی از مجوزهای لازم برای گرفتن مجوز تاسیس کارخانه مواد غذایی، پروانه مسئول فنی است. وجود مسئول فنی در هر کارگاه تولید مواد غذایی ضروری است. مسئول فنی وظیفه دارد تا بهطور کامل بر روند ساخت محصولات غذایی تولیدشده در کارگاه و کارخانه نظارت داشته باشد. بنابراین کسی که بهعنوان مسئول فنی انتخاب و برای دریافت پروانه مسئول فنی معرفی میشود، حتما باید مدرک کارشناسی در یکی از رشتههای مربوط به مواد غذایی و شیمی یا رشتههای چارت مورد تایید کمیته فنی و قانونی داشته باشد. در ضمن این فرد باید توانایی مدیریت و نظارت دقیق بر یک محیط تولید مواد غذایی را هم داشته باشد. مسئول فنی انتخابی شما باید علاوه بر مدارک و مهارتهای گفتهشده، تاییدیههای لازم را هم از مراجع ذیربط سازمانهای مربوطه دریافت کند و پروانه مسئول فنی برای او صادر شود.
برای صدور پروانه مسئول فنی به مدارک زیر نیاز خواهید داشت:
- درخواست تایپشده در سربرگ واحد با مهر و امضاء مدیرعامل
- درخواست کتبی موسسه
- کپی از تمام صفحات شناسنامه و پشت و روی کارت ملی
- کپی کارت پایان خدمت یا معافیت دائم
- کپی مدارک تحصیلی (لیست واحدهای گذراندهشده در دوره تحصیلی کارشناسی یا بالاتر در صورت نیاز)
- تاییدیه مدرک تحصیلی صادرشده توسط اداره نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی
- سوابق اشتغال در صورت وجود
- ۳ قطعه عکس ۴×۳ پشتنویسی شده
- کپی پروانه مسئول فنی قبلی
- استعفای قطعی و تسویه حساب مسئول فنی قبلی
- اصل و کپی قرارداد مسئول فنی با موسس کارگاه
- فرم تکمیلشده تعهدنامه و پرسشنامه مدیر و مسئول فنی موسسه
- فرم تعهد و سوگندنامه موسس و سرمایهگذار که به تایید یکی از دفاتر رسمی رسیده است
- فرم معرفینامه مسئول فنی بههمراه تایید یکی از دفاتر رسمی
- اصل و تصویر فیش بانکی هزینه صدور پروانه مسئول فنی
- ارائه گواهی دورههای آموزشی و کسب حداقل ۱۲۵ امتیاز (برای تمدید پروانه)
نکته: اگر رشته تحصیلی فرد معرفی شده اولویت دوم است باید دو بار آگهی استعلام با فاصله ۱۵ روز مربوط به رشتههای اولویت اول در روزنامه کثیرالانتشار منتشر شود. (در مورد واحدهای تولیدی مشمول اخذ پروانه ساخت)
۶-دریافت جواز ورود و خروج کالا
مرحله بعدی برای اخذ مجوز کارگاه تولیدی مواد غذایی، دریافت مجوز ورود و ترخیص کالا است. این مجوز مخصوصا برای کارخانهها و کارگاههایی که میخواهند محصولات غذایی خود را به کشورهای دیگر صادر کنند یا مواد اولیه برای تولید مواد غذایی آنها از طریق واردات تهیه میشود، ضروری است. جواز ورود و ترخیص کالا توسط سازمان نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی صادر میشود. یعنی این سازمان محصولات صادراتی یا مواد اولیه وارداتی مورد نظر شما را از نظر سلامت و کیفت بررسی میکند تا با استانداردهای ملی یا منابع معتبر خارجی مثل WHO همخوانی داشته باشند. سپس اگر این کالا مشکلی نداشته باشند برای شما مجوز مربوطه را صادر میکند.
در واقع شما برای ترخیص مواد اولیه واردشده از گمرک حتما به این مجوز نیاز خواهید داشت. بدون داشتن این مجوز شما نمیتوانید کالاهای اولیه مورد نیاز خود را از گمرک ترخیص کنید. برای دریافت جواز ورود کالا به کشور باید مدارک زیر را تحویل ادارههای ذیربط بدهید:
- اصل پیش فاکتور (پروفرما) و دو نسخه کپی از آن
- اصل اوراق ثبت سفارش تکمیلشده و یک نسخه کپی از صفحه اول آن
- آنالیز معتبر مرتبط با پروفرم کالا شامل مشخصات کامل فیزیکی، شیمیائی و مشخصات میکروبی (در صورت لزوم)
- پیشنمونه برای مجوز واردات مواد نوشیدنی و غذایی (در صورت لزوم)
نکته: اگر در واحد تولیدی خود به واردات یک مواد اولیهای مثل اسانس، رنگ خوراکی، مواد افزودنی و نگهدارنده و… نیاز دارید، باید کپی پروانه ساخت کالا که نام کالای مذکور در آن نوشته شده را هم ارائه کنید.
۷-شروع فعالیت کارخانه تولید مواد غذایی
در نهایت و بعد از ثبت شرکت مواد غذایی و دریافت مجوز تاسیس کارخانه مواد غذایی، میتوانید کارتان را در زمینه تولید مواد غذایی شروع کنید. در طی فعالیت هم حواستان باشد که همیشه پیش از اتمام اعتبار ثبت برند و مجوزهای تولیدی حتما برای تمدید آنها اقدام کنید. یک تاخیر و اهمالکاری ساده برای تمدید مجوز میتواند زمان و هزینهای که برای کسبوکارتان کردهاید را هدر دهد.
۸-درخواست اصلاحات در مجوزها
همانطور که بالاتر هم دیدیم در طول فعالیت بهعنوان یک برند تجاری تولید و پخش مواد غذایی ممکن است فرمول مواد غذایی یا وزن بستهبندیهای محصولات خود را تغییر دهید. خوشبختانه شما میتوانید در صورت نیاز بخشهای مختلف مجوزهای کسبوکار خود را تغییر دهید و اصلاح کنید. مثلا نام محصول خود را عوض کنید یا خط تولیدتان را با دستگاههای جدید و فضای بهینهتر بروزرسانی کنید. تمام این تغییرات را باید به اطلاع نهادها و سازمانهایی که برایتان مجوزهای مربوطه را صادر کردهاند برسانید و مجوز خود را اصلاح کنید تا مجوز شما با اطلاعات جدید بهصورت قانونی ثبت و صادر شود. طبیعتا برای اصلاح مجوزها و ثبت این اطلاعات تازه باید هزینه هم پرداخت کنید.
چگونگی دریافت انواع مجوزهای لازم برای ثبت شرکت مواد غذایی
دیدیم که نحوه گرفتن مجوز از سازمان غذا دارو برای هرکدام از فعالیتهای تولید، بستهبندی یا پخش و حتی واردات و صادرات در حوزه مواد غذایی متفاوت است. پس بیایید بهطور اختصاصی نحوه دریافت هرکدام از انواع مجوزهای لازم برای راهاندازی یک کسبوکار در زمینه مواد غذایی را مرور کنیم:
دریافت مجوز پخش مواد غذایی
گرفتن جواز کسب پخش مواد غذایی درست شبیه به دیگر شرکتهای تجاری است. یعنی شما برای ثبت یک شرکت پخش مواد غذایی نیاز به مقدمات و گرفتن مجوزهای خاصی ندارید. اصلیترین شرایط اخذ مجوز پخش مواد غذایی این است که از اتحادیه مربوط به صنف مورد نظرتان برای شروع کارتان مجوز فعالیت یا جواز کسب بگیرید.
اگر از قبل یک شرکت فعال مواد غذایی دارید حواستان باشد که زمان اخذ جواز کسب، یک کد اقتصادی جدید برای شرکت پخشی که میخواهید مجوز کسب برایش بگیرید باز نشود. یعنی برای اینکه دچار مشکلات مالیاتی نشوید، باید حتما کد اقتصادی مربوط به جواز کسب شرکت پخش مواد غذایی با کد اقتصادی شرکت تولید مواد غذایی شما یکسان باشند.
دریافت مجوز بستهبندی مواد غذایی
بستهبندی مواد غذایی یکی از مهمترین بخشها و حوزههای کاری در زمینه مواد غذایی است. یک بستهبندی بهداشتی و اصولی در کنار جذابیت برای مشتری و کاربردی بودن، باید استانداردهای لازم برای تازه و سالم نگه داشتن محصولات غذایی را هم داشته باشد.
برای اخذ مجوز بستهبندی مواد غذایی باید به سازمان غذا و دارو مراجعه کنید و بعد از تحویل مدارک و مجوزهایی مثل پروانه تاسیس، پروانه ساخت و پروانه مسئول فنی، مراحل اخذ مجوز برای یک شرکت بستهبندی مواد غذایی را دنبال کنید تا مجوز بهداشت برای مجموعه شما صادر و برند کسبوکارتان ثبت شود. علاوهبر مجوزهای گفتهشده، محل اصلی فعالیت شرکت و مواردی مثل متراژ ساختمان و فاصله بین شرکت با بعضی از مشاغل هم برای گرفتن مجوز بستهبندی مهم است.
البته میتوانید بستهبندی محصولات مواد غذایی تولیدیتان را به کارخانههای بستهبندی فعال در زمینه کاری خود برونسپاری کنید تا نیازی به اخذ مجوز بستهبندی مواد غذایی نداشته باشید.
دریافت مجوزهای بهداشت
گواهی بهداشت، برای صادرات انواع مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی اجباری است. نحوه صدور مجوزهای بهداشت برای محمولههای مواد غذایی هم با شرایط زیر انجام میشود:
اگر کارخانه یا شرکت پروانههای ساخت بهداشتی، مخصوصا پروانه ساخت معتبر داشته باشد، با توجه به همین پروانه ساخت، گواهی بهداشت هم برای محصولات آنها صادر میشود. البته گاهی از محموله صادراتی نمونهبرداری هم میشود و پس از تایید آزمایشگاه، گواهی بهداشت برای این محصول صادر میگردد.
در مورد کارگاههای مواد غذایی که به صورت سنتی فعالیت میکنند و فقط کد بهداشتی دارند و فاقد پروانههای بهداشتی مثل پروانه ساخت هستند، باید از محموله صادراتی بازدید شود و درصورت لزوم کارشناسان از این محموله نمونهبرداری کنند. در نهایت بعد از تایید آزمایشگاه برای این محصولات هم مجوزهای بهداشتی مورد نیاز صادر خواهد شد.
دریافت مجوز چاپ برچسب
مجوز چاپ برچسب تنها برای محصولاتی که دارای پروانه ساخت معتبر هستند و از نظر فنی و بهداشتی تایید شدهاند، صادر میشود. تمامی برچسبهای محصولات مشمول قانون مواد خوراکی، باید حاوی اطلاعات زیر به زبان فارسی باشند:
- نام و آدرس موسسه سازنده
- نام محصول
- مواد تشکیلدهنده
- شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت
- سری ساخت
- تاریخ تولید و تاریخ انقضاء محصول
- وزن خالص
- عبارت ساخت ایران
برای محصولات غذایی صادراتی این اطلاعات میتواند به زبان غیر فارسی روی برچسبها نوشته شود. البته تنها برای محصولاتی که منحصرا برای صادرات تولید میشوند.
هزینه ثبت شرکت مواد غذایی
هزینه احداث کارخانه مواد غذایی شامل موارد مختلفی میشود. یکی از مهمترین بخشهایی که احتمالا برای آن هزینه کنید، دریافت مجوزهای لازم و ثبت شرکت مواد غذایی است. فرقی نمیکند که بهفکر راهاندازی یک خط تولید مواد غذایی با سرمایه کم هستید یا میخواهید یک کارخانه بزرگ تولید مواد غذایی تاسیس کنید. در هر صورت برای دریافت مجوزهای مورد نیاز برای ثبت شرکت مواد غذایی خود باید هزینههای مختلفی پرداخت کنید.
معمولا عواملی مثل تعداد محصولات، تعداد مجوزهای لازم و طبقات مواد غذایی درخواستی هزینه ثبت برند مواد غذایی را بالا و پایین میکند. اصلیترین هزینههایی که برای ثبت شرکت مواد غذایی باید پرداخت کنید عبارتند از:
- هزینه حق ثبت شرکت که به اداره ثبت شرکتها پرداخت میشود
- هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت که به اداره مالیات پرداخت میشود
- هزینه پست مدارک
- هزینه درج آگهی در روزنامههای محلی و رسمی
میانگین هزینه ثبت برند مواد غذایی در سال ۱۴۰۲ برای ۴ طبقه محصول و با درج دو نوبت آگهی چیزی حدود ۴ میلیون تا ۵ میلیون تومان خواهد بود.
جمعبندی
راهاندازی کسبوکارهای کوچک و متوسط در حوزه مواد غذایی این روزها بسیار محبوب شدهاند. تولید، بستهبندی و توزیع مواد غذایی میتواند یک زمینه کاری با درآمد مناسب باشد. با این حال حساسیتهای قانونی جدی برای ورود به این حوزه و فعالیت در زمینه تولید و پخش مواد غذایی وجود دارد. حساسیتهایی که بهدلیل اهمیت سلامت محصولات غذایی بسیار هم درست و بهجاست.
ما در این مقاله مهمترین نکات ضروری برای راهاندازی یک کارخانه یا کارگاه مواد غذایی را ارائه کردهایم. چندین نمونه موضوع فعالیت شرکت مواد غذایی را معرفی کرده و بهطور جداگانه مجوزهای لازم برای تاسیس کارخانه صنایع غذایی را شرح دادهایم. پس اگر به فکر ورود به این حوزه کاری هستید لطفا تمام مطالب این راهنما را با دقت بخوانید تا مطمئن شوید که اطلاعاتی که برای راهاندازی کسبوکار خود نیاز دارید را قبل از شروع کار و افتادن در جریان تشریفات قانونی و اداری میدانید.