روزانه افراد زیادی در سرتاسر دنیا از هواپیما برای رفتوآمد به شهرها و کشورهای مختلف استفاده میکنند. پذیراییهای متنوعی در هواپیما صورت میگیرد که طعم آنها خیلی جالب بهنظر نمیرسند و معمولاً افراد از خوردن آن اجتناب میکنند، اما گاهی اوقات سفرهای هوایی چند ساعت طول میکشد و افراد برای رفع گرسنگی مجبور به استفاده از غذای هواپیما میشوند.
پذیرایی برای افرادی که بلیت اکونومی یا فرستکلاس گرفتهاند، متفاوت است. قطعاً افرادی که پرواز فرست کلاس گرفتهاند، غذای بهتری نصیبشان میشود. دلایلی مثل، روش تهیه و نگهداری غذا، محیطی که غذای هواپیما در آن سرو میشود و شرایط پرواز، روی طعم غذای هواپیما مؤثر است. در کلاسهای پروازی تجاری معمولاً چند غذا بهصورت منو و بولد سرو میشود اما در کلاسهای پروازی معمولی یک غذا که معمولاً برای خشکنشدن با سس پوشیده شده، سرو میشود. در ادامه این مقاله از مجله فودکس قصد داریم به بررسی این مسئله بپردازیم که چرا غذای هواپیما بدمزه است؟
چرا غذا در هواپیما مزه دیگری میدهد؟
شاید مهمترین دلیل بدمزه بودن غذا در هواپیما، درک پایین افراد برای حس کردن طعمها در هواپیما است. هوای داخل کابین ۱۵درصد خشکتر از هوای روی زمین است و این باعث میشود دهان مسافران نیز خشک شود. همچنین فشار داخل کابین از فشار سطح زمین کمتر است و باعث میشود مزه و بو را کمتر تشخیص بدهید. سروصدای هواپیما بسیار زیاد و آزاردهنده است که روی تشخیص طعم شیرین تأثیر منفی میگذارد. غذاهای هواپیما معمولاً بیشتر از حد معمول پخته میشوند و این نکته، یکی دیگر از دلایل بدمزه بودن غذای هواپیما است.
مؤسسه تحقیقاتی Fraunhofer در آلمان آزمایش جالبی انجام داد: یک غذای فوقالعاده را که در یکی از بهترین رستورانهای آلمان در هوای خوب طبخ شده بود، به افراد دادند تا تست کنند. بعد همان غذا در شرایطی که مثل کابین هواپیما تعبیه شده بود، توسط همان افراد تست شد. نتایج این آزمایش شگفتانگیز بود! طعم غذا در هواپیما در دو شرایطی که در نظر گرفته بودند، کاملاً متفاوت بود.
هوای داخل کابین ۱۵ درصد از هوای روی زمین خشکتر است
برای حفظ تعادل فشار در داخل و بیرون هواپیما در ارتفاع، هواپیماها باید فشار داخل کابین را بهصورت دستی تنظیم کنند. این مسئله باعث میشود ترکیب هوایی که نفس میکشید، تغییر کند. هوای داخل کابین بسیار خشکتر از هوای روی زمین است و در بعضی موارد از هوای بیابانها خشکتر هم میشود. بههمین دلایل، انسان در ارتفاع و داخل هواپیما قدرت چشایی و بویایی بسیار کمتری نسبت به حالت عادی دارد. در این شرایط دهان فرد خشک میشود و شاید در این شرایط میل به نوشیدن یک نوشیدنی خنک مثل لیموناد پیدا کند اما چیزی که مشخص شده این است که، داخل کابین هواپیما نوشیدنی تیزتر و اسیدیتر میشود.
فشار داخل کابین کمتر از فشار روی زمین است
فشار کابین بهصورت دستی تنظیم میشود و سعی میکنند با شرایط زمین تنظیم کنند اما بااینوجود فشاری که روی زمین وجود دارد، متفاوت است. این مسئله باعث میشود حفرههای بینی متورم شده و مایعات معده بالا بیایند. تورم حفرههای بینی با مژکهای چشایی برخورد میکنند و باعث میشود خیلی طعم غذا را تشخیص ندهید. شاید زمان سرماخوردگی و غذاخوردن بهتر بتوانید این مسئله را درک کنید. دانشمندان ثابت کردهاند که در فشار و دمای پایین هواپیما، تشخیص بو بسیار سختتر میشود. مولکولهای موجود در هوا با تحریک گیرندههای بینی موجب بویایی انسان میشوند که در شرایط پرواز، این موقعیت وجود ندارد.
سروصدا در طول سفر زیاد است
ارتعاش بدنه هواپیما با مولکولهای هوا، سروصدای موتور هواپیما و صدای باد باعث میشوند در طول سفر سروصدای زیادی احساس کنید. پژوهشگران ثابت کردهاند در سروصداهای بلند، قدرت تحلیل و درک طعم شیرین برای انسان بسیار کم میشود. اما در این شرایط «اُمامی یا Umami» که یک طعم در گوجهفرنگی و غذاهای گوشتی مانند همبرگر است، تحریک شده و باعث میشود طعم آنها به نسبت سطح زمین بهتر باشد.
روش تولید مواد غذایی متفاوت است
تهیه و سرو غذا برای چندصدنفر کار سادهای بهنظر نمیرسد. تمامی دلایلی که ذکر شد ناشی از تغییراتی است که در محیط بهوجود آمده و ربطی به شخص شما ندارد اما در تمام این شرایط ممکن است غذای سروشده خوب نباشد و در آن حالت طعم بدتری نیز بگیرد. استانداردهای غذایی، شرکتهای هواپیمایی را ملزم کردهاند که غذا حتماً در سطح زمین طبخ شود و از لحاظ مواد مغذی نیز غنی باشد. این مسائل دست آشپزها را بسته، چراکه بعد از پخت غذا، باید سرد و بستهبندی شود، با کامیون حمل شود و به هواپیما برسد. در تمام طول این مسیر ممکن است غذا فاسد شود. غذاهایی که گیاهی نباشند خشک و سفت میشوند و امکان فاسدشدن غذا پس از یکبار گرمکردن وجود دارد.
غذا یک مسئله بسیار مهم در زندگی مردم است، به همین دلیل افراد زیادی از رستوران و غذاخوری تا کافهها به دنبال کسب سود از این راه هستند. در همین زمینه مقاله گردشگری غذا در جهان را مطالعه کنید.
مزه غذا در هواپیما و راهحل آن
به علت سختیهای کار، نمیتوان روشهای طبخ غذایی را که روی زمین استفاده میشود، در خطوط هوایی تکرار کرد. البته این مسئله به معنای این نیست که غذای هواپیما به همان اندازه غذای روی زمین خوشمزه نباشد. تلاش سرآشپزها این است که علم این کار را کسب کنند تا غذایی بپزند که در هواپیما طعم بدتری نداشته باشد. مثلاً غذاهایی که در کلاس پروازی تجاری سرو میشوند، کمتر پخته میشوند تا در زمان گرمکردن طعم بدی نگیرد و بیش از اندازه پخته نشود. یا با علم به اینکه در هواپیما شوری و شیرینی کمتر حس میشوند، سعی میکنند ادویهها را با درجات مختلف و متناسبی در غذا استفاده کنند. این خدمات در حاضر برای فرست کلاس انجام میشود اما کمی صبر کنید تا آشپزها علوم بیشتری در این زمینه کسب کنند و بتوانند این تغییرات را به تولید انبوه برسانند. چاشنیهایی مثل هل، پودر لیمو و ادویه کاری در ارتفاع طعم بهتری میگیرد.
حرف آخر
سفر با هواپیما اتفاقاتی در بدن ایجاد میکند که با فرود هواپیما به حالت قبل برمیگردد؛ مثلاً سیستم گوارشی تقریباً از کار میافتد. اکثر مهمانداران هواپیما سعی میکنند که غذای هواپیما نخورند، شاید فکر کنید به دلیل خط تولید و مواد غذایی و طعم بد غذا است اما بیشترین دلیل آنها برای نخوردن غذای هواپیما بهخاطر کاهش اثرات پرواززدگی یا جتلگ است. بههرحال غذا در هواپیما مزه بدی دارد و اکثر افراد طعم آن را دوست ندارند و حتی گاهی برای آن، به شرکتهای هواپیمایی شکایت میکنند. در این مقاله دلایلی را که باعث بدمزه بودن غذای هواپیما میشود، آوردیم. شما هم این تجربه را دارید؟
سؤالات متداول
چرا دهان مسافران در هواپیما خشک میشود؟
هوای داخل کابین ۱۵ درصد خشکتر از هوای روی زمین است و این باعث میشود دهان مسافران خشک شود.
استانداردهای غذایی برای غذای هواپیما چیست؟
استانداردهای غذایی، شرکتهای هواپیمایی را ملزم کردهاند که غذا حتماً در سطح زمین طبخ شود و از لحاظ مواد مغذی نیز غنی باشد.
چه چاشنیهایی در هواپیما طعم بهتری دارد؟
چاشنیهایی مثل هل، پودر لیمو و ادویه کاری در ارتفاع طعم بهتری دارند.