به منظور تلاش در راستای مقابله با چاقی، فروش نوشیدنیهای انرژیزا به افراد زیر 16 سال در ولز ممنوع میشود. با جزئیات این گزارش از مجله فودکس، همراه ما باشید.
بر اساس آمار رسمی، از هر 4 کودک حداقل یک نفر هنگام شروع دوران دبستان، مبتلا به اضافه وزن است. جهت رسیدگی به این مسأله، دولت ولز پیشنهاد داده است که رستورانهای بیرونبر واقع در نزدیکی مدارس متوقف شوند و نیز از پرکردن رایگان مجدد شیشههای نوشابه غیرالکلی خودداری بهعمل آید. نظرات و پیشنهاداتی از این دست، به دنبال آن هستند که توجه قانونگذاران را به بهبود سلامت جوانان جلب کنند.
دولت انگلستان در سال 2018، طرحی مبتنی بر ممنوعیت فروش نوشیدنی انرژیزا به افراد زیر 18 سال ارائه داد، اما این برنامه به تصویب قانون نرسید. در حال حاضر، برای خرید این نوع نوشیدنیهای ارائه کارت شناسایی لازم نبوده، اما با این حال بسیاری از سوپرمارکتها از فروش نوشیدنیهای غیرالکلی حاوی کافئین بالا (بیش از 150 میلیگرم در هر لیتر)، به کودکان زیر 16 سال خودداری میکنند.
به گفتهی معاون وزیر بهداشت روان، لین نیلگل، ایشان در پی اجرایی کردن اقدامات بسیاری در راستای رسیدگی به مسأله چاقی هستند. بهطور مثال میتوان به افزدون برچسب غذاهای ناسالم و نیز برچسب کالری بر روی غذاهای آماده و رستورانی، اشاره کرد. خانم نیلگل با برخی از دانشآموزان دبیرستان Whitchurch، که به آنها مطالبی درباره ارزش غذایی آموزش داده شده بود، در کاردیف ملاقات کرد. وی دراین باره گفت: “آنها دانشآموزانی بااستعداد و آگاه بودند و عقیده داشتند مطالبی که به آنها یاد داده شده است بسیار مهم است. البته کارهای دیگری نیز وجود دارد که ما میتوانیم انجام دهیم، مثلا با برچسب هشداردهنده، توجه جوانان را بیشازپیش به غذاهای پرخطر جلب کنیم.”
نظر نوجوانان درباره این ممنوعیت چیست؟
لوئیس، دانشآموز سال نهم، ضمن موافقت با برخی از پیشنهادات، ممنوعیت فروش نوشیدنیهای انرژیزا را “کمی افراطی” دانست. او گفت: “من فکر میکنم اقدامات کلیتر بهتر جواب دهد. مثلا این نوع نوشیدنیها را کنار محل پرداخت در فروشگاهها قرار ندهند، یا اینکه بهتر است فروشگاهها کنار صندوق، میوه عرضه کنند.”
همکلاسی او، کالوم، دراین باره گفت که بهتر است مدارس آموزش بیشتری دررابطه با غذاهای پر از شکر و چربی ارائه دهند. او گفت: “چنین ممنوعیتی فقط به این معناست که افراد زیر 16 سال از افراد بزرگتر میخواهند که نوشیدنی انرژیزا را برایشان تهیه کند.”
یکی دیگر از دانشآموزان گفت: “من فکر میکنم شما نیاز به آموزش مردم درباره نوشیدنیهای انرژیزا دارید، زیرا برخی از افراد هر روز هفته نوشیدنی انرژیزا مثل آب مینوشند. بنابراین بهتر است درباره آن در مدارس و برنامههای آشپزی آموزش دهیم؛ اما اینکه آن را ممنوع کنیم شاید درست نباشد. بله، این نوشیدنیها طعم خوبی دارند، اما ناسالماند و بهتر است درباره ناسالم بودن آنها به بچهها و نوجوانان آموزش داده شود.”
در ولز تقریبا 1.5 میلیون بزرگسال مبتلا به اضافه وزن و شاخص توده بدنی (BMI) حدود 600 هزار نفر، بین 30 تا 39.9 است. البته که BMI شاخص مطلوبی جهت تشخیص چاقی نیست؛ چرا که افراد بسیار عضلانی دارای BMI بالایی هستند اما چربی بدن زیادی ندارند. چاقی با مرگومیر زودرس ناشی از سرطان، بیماریهای قلبی، بیماری کبد و دیابت نوع 2 مرتبط است. آخرین بررسی ملی رژیم غذایی و تغذیه نشان میدهد که مردم بیش از حد قند، چربی اشباعشده، نمک و کالری مصرف میکنند، اما فیبر، میوه و سبزیجات کافی نمیخورند. همچنین این بررسی نشان داد که افراد بین 11 تا 18 ساله، 3 برابر بیش از حداکثر مقدار قند توصیهشده، شکر مصرف میکنند.
برخی از نوشیدنیهای انرژیزا به اندازه 21 قاشق چایخوری شکر و به اندازه 3 فنجان قهوه کافئین دارند. تحقیقات نشان میدهد کودکانی که حداقل یکبار در هفته، نوشیدنی انرژیزا مصرف میکنند، احتمال بیشتری دارد که به علائمی چون سردرد، مشکلات خواب و معده، بیحوصلگی و خلقوخوی تحریکپذیر گرفتار شوند.
طبق نظرسنجی انجام شده توسط موسسه Nesta Cymru، اکثر مردم ولز، کالری موجود در میانوعده خود را بهطرز قابلتوجهی دستکم میگیرند. اغلب شرکتکنندگان توانسته بودند کالری موجود در وعدههای غذایی و نوشیدنی را درست و دقیق حدس بزنند، اما در مورد میانوعدههایی چون چیپس، شکلات و سوسیس حدسشان بسیار از کمتر میزان واقعی کالری بود.
دکتر جاناتان بون از موسسه Nesta Cymru، گفت: ما به واسطه تبلیغات در معرض میانوعدههای ناسالم قرار میگیریم. دیدن غذاهای ناسالم در ویترین فروشگاه و مغازهها و نیز قیمت نسبتا مناسب این محصولات میتواند بر عادات غذایی و سلامت کلی ما تاثیر بگذارد. با توجه به اینکه میانوعدهها قسمت عمدهای از رژیم غذایی ما را تشکیل میدهند، پرداختن به این موضوع فرصتی جهت بهبود سلامت مردم ولز است.”
گاوین پارتینگتون، مدیر انجمن نوشابههای غیرالکلی بریتانیا گفت که اعضای این گروه “افراد زیر 16 سال را هدف بازاریابی خود قرار نمیدهند و این گروه از افراد، حتی در بررسی جامعه آماری ایشان نیز مطرح نیستند.”
او در ادامه افزود: “علاوه بر این، بر روی نوشابههای انرژیزا یک یادداشت هشداردهنده حک شده است که میگوید؛ “«مصرف این محصول برای کودکان توصیه نمیشود». این موارد همگی همگام با اصول اخلاقی طولانیمدت مدنظر ما هستند.”
وزارت بهداشت و مراقبت اجتماعی گفت: چاقی دومین علت سرطان است. این سازمان طبق گزارشی اظهار داشته که ایشان با اقداماتی نظیر افزودن برچسب کالری به منوی غذا، کمک به خانوارها در اجرای طرحهای رژیم غذایی سالم و نیز وضع قوانین مرتبط با نحوه و محل قراردادن غذاهای ناسالم در فروشگاهها، در پی تشویق مردم جهت انتخابهای غذایی سالمتر هستند. یکی از سخنگویان نیز اعلام کرد که اقدامات بیشتر در مقابله با مسائل مربوط به سلامت جامعه، در اواخر سال جاری به تفصیل ارائه خواهد شد.