یک وعده غذایی بدون نمک ممکن است خیلی بیمزه به نظر برسد، اما آیا تا به حال فکر کردهاید که هنگام مصرف نمک یا سدیم اضافی چه اتفاقی میافتد؟
مطالعه اخیر سازمان بهداشت جهانی (WHO) میگوید هر ساله 3 میلیون نفر جان خود را از دست میدهند. اکنون، این سازمان برای کاهش این آمار، بهبود کیفیت غذایی و نجات جان انسانها، معیارهای جدیدی را برای سطح سدیم در بیش از 60 گروه غذایی تعیین کرده است. همراه ما در مجله فودکس باشید.
رهنمودهای جدید WHO برای دریافت نمک
فواید و عوارض سدیم
همهی ما میدانیم که سدیم بخش جداییناپذیر رژیم غذایی روزانه ما است. نمک علاوه بر طعمدادن به غذا، به عملکرد بدن کمک میکند و بدن را هیدراته نگه میدارد. همچنین نقش مهمی در عملکرد صحیح تیروئید دارد، از فشار خون پایین جلوگیری میکند و علائم فیبروز کیستیک را نیز بهبود میبخشد. اما، مصرف بیش از حد سدیم ممکن است باعث افزایش خطر بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، سکته مغزی و مشکلات کلیوی شود.
دلیل وضع معیارهای جدید
طبق دستورالعملهای جدیدWHO، معیارهای سطح سدیم در بیش از 60 گروه غذایی، به کشورها کمک میکند تا نمک مصرفی را کنترل و زندگی مردم را نجات دهد. ایده این است که دولتها، مصرف سدیم را در مکانهایی که مصرف غذاهای فرآوری شده زیاد است، کاهش دهند. معیار جدید، از تبدیل غذاهای فرآوری شده به منبع اصلی سدیم که باعث بیماریهای مختلف میشود، جلوگیری خواهد کرد. برنامه بلندمدت WHO، تشویق صنعت غذا و نوشیدنی به کاهش 30 درصد سدیم در مصرف جهانی نمک / سدیم تا سال 2025 است. این طرح توسط انجمن حمایت از مصرفکننده ایالات متحده و مرکز علمی در جهت منافع عمومی پشتیبانی شده است.
دستههای غذایی و مقادیر سدیم کدامند؟
معیارهای جهانی سدیم WHO برای گروههای غذایی مختلف که در 5 مه منتشر شده است، در مورد کاهش میزان سدیم در غذاهای مختلف بستهبندی شده و فرآوری شده مانند نان بستهبندی شده، میانوعدههای شور، محصولات گوشتی و پنیر صحبت میکند. طبق دستورالعمل، چیپس سیبزمینی باید حداکثر 500 میلیگرم سدیم در هر 100 گرم داشته باشد، در حالیکه کیک و شیرینیها باید حداکثر 120 میلیگرم سدیم و گوشتهای فرآوریشده تا 340 میلیگرم سدیم داشته باشند.
نتایج بررسیها
مطالعه انجام شده توسط WHO نشان میدهد که مردم دو برابر 5 گرم توصیه شده روزانه، نمک مصرف میکنند و این مسئله، آنها را در معرض خطر بیماریهای قلبی و آسیبهایی قرار میدهد که تقریبا 3 میلیون نفر در سال را میکشد. این مطالعه همچنین نشان میدهد که مصرف بیش از حد نمک سدیم باعث افزایش فشار خون، حمله قلبی و سکته میشود.