بافت چربی بدن میتواند تریگلیسیرید موجود در خون را بهبود بخشد و بهنوعی آنها را بازسازی کند که برای سلامت سلولها مفید باشد.
اگر غذای حاوی اسیدهای چرب نامطلوب بخوریم و ذخیره کنیم، لازم نیست وقتی گرسنه هستیم دوباره در آن حالت آزاد شوند، بلکه میتوانند به اسیدهای چرب مفیدی که در روغن زیتون است، تبدیل شوند. چیزی که دریافت میکنیم حاوی اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه و اسید اولئیک بیشتر (به جای پالمیتات) و مقدار بیشتری از اسید آراشیدونیک مهم (به جای اسید لینولئیک) است.
بیش از 50 سال است که گمان میرود سلولهای چربی بهطور مداوم لیپیدهایی را که ذخیره میکنند بازسازی میکنند. اکنون محققان برای اولین بار با استفاده از سلولهای کشت مستقیماً این فرآیند را نشان دادهاند. این مطالعه نشان میدهد که سلولها بهسرعت اسیدهای چرب مضر را از بین میبرند و آنها را تبدیل به اسیدهای چرب مفید میکنند. در درازمدت، روغنهای با زنجیره طولانی پالم (روغنی که از نخل گرفته میشود) به اجزای سازنده روغن زیتون که زنجیرهای کوتاهتر و باکیفیت دارند، تبدیل میشود.
این خبر نتیجه پژوهشی است که در دانشگاه بن انجام شده و نتیجه آن در 3 آوریل در 2023 در ساینسدیلی منتشر شده است. در مجله فودکس با ما باشید تا از مهمترین نکات این تحقیق مطلع شوید.
به گفته محققان: مولکولهای چربی بهعنوان ذخیره انرژی برای سلولهای چربی عمل میکنند و از 3 اسید چرب بهنام تری گلیسیرید تشکیل شدهاند که در گروه گلیسرول قرار دارند. این مولکولها در طول دوره نگهداری خود بهطور منظم شکسته و دوباره جمع میشوند که این فرآیند “چرخه تری گلیسیرید” نام دارد.
پروفسور دکتر کریستف تیله از موسسه لایمز در دانشگاه بن میگوید: “درست است که شواهد غیرمستقیم از این بازسازی دائمی در 50 سال گذشته وجود داشته است ولی مشکل این است که برای اثبات این که تریگلیسیریدها تجزیه و اسیدهای چرب اصلاح میشوند و دوباره به مولکولهای جدید اضافه می شوند، باید تغییر شکل آنها را هنگام حرکت در بدن دنبال کرد. هزاران شکل مختلف تریگلیسیرید در هر سلول وجود دارد. بنابراین پیگیری اسیدهای چرب منفرد بسیار دشوار است.”
اسیدهای چرب بدن هر روز بازسازی میشوند!
پروفسور تیله میگوید: “ما توانستیم نشان دهیم که این تریگلیسریدها بدون تغییر باقی نمیمانند، بلکه بهطور مداوم تجزیه و بازسازی میشوند. هر اسید چرب حدود 2 بار در روز جدا میشود و دوباره به مولکول چربی دیگری متصل میشود.”
او توضیح میدهد: “این امکان وجود دارد که در طی این فرآیند، چربیها به آنچه بدن نیاز دارد تبدیل شوند. در نتیجه، اسیدهای چرب با کاربرد ضعیف به گونههای باکیفیتتر تبدیل میشوند و تا زمانی که مورد نیاز باشند به این شکل ذخیره میشوند. اسیدهای چرب کوتاه حذف میشوند، اسیدهای چرب طولانی بهینه میشوند.”
پروفسور تیله میگوید: “چنین اسیدهای چرب کوتاهتر برای سلولها بهخوبی قابل استفاده نیستند و حتی میتوانند به آنها آسیب برسانند. بنابراین، آنها به سرعت دفع می شوند. در مقابل، اسیدهای چرب غیراشباعی باقی میمانند که برای بدن بهتر قابل استفاده هستند.”
او تاکید میکند: “در درازمدت، این منجر به تشکیل اسیداولئیک (چربی روغن زیتون با کیفیت بالا)، از پالمیتات، مانند روغن پالم میشود. با این حال، سلول نمیتواند اسیدهای چرب را تا زمانی که داخل مولکول چربی هستند، تغییر دهد. آنها ابتدا باید جدا شوند، سپس اصلاح شوند و در نهایت دوباره به کار گرفته شوند. بدون چرخه تریگلیسیرید، هیچ تغییر اسید چرب نیز وجود ندارد.”
پروفسور تیله افزود: “با این وجود، ما باید در رژیم غذایی خود مراقب باشیم که تا حد امکان از چربیهای غذایی با کیفیت بالا استفاده کنیم. زیرا پالایش هرگز 100درصد کار نمیکند. علاوهبراین، برخی از اسیدهای چرب ذخیره نمی شوند.”
گفتنی است؛ چربیهای موجود در روغن زیتون بسیار مفید است. اسید اولئیک که 55 تا 83 درصد از روغن زیتون را تشکیل میدهد، یک نوع اسید چرب امگا 9 اشباع نشده است. 3 تا 21 درصد از روغن زیتون را اسید لینولئیک میسازد که یک نوع پلی اسید چرب امگا 6 اشباع نشده است. نوعی اسید چرب اشباعشده به نام اسید پالمیتیک در 5.7 تا 20 درصد از روغن زیتون وجود دارد. فکر میکنید روغن زیتون بکر بهتر است یا فرابکر؟