طبق یافتههای جدید دانشمندان، هزاران ماده شیمیایی بالقوه مضر در بستهبندی مواد غذایی، تجهیزات فرآوری، ظروف چندبارمصرف و وسایل آشپزخانه وجود دارد که هنوز شناخت و اطلاعات کافی از آنها در دست نیست.
به گزارش فودکس، به نقل از وبسایت Justfood، تحقیقی که در بخش بررسیهای انتقادی در مجله “غذا، علم و تغذیه” زیر نظر گروه تیلور و فرانسیس مستقر در انگلستان منتشر شد، نشان داد که از میان بیش از 3هزار ماده شیمیایی در ارتباط با غذا، تنها یکسوم آنها از قبل شناخته شده که در دستهبندی مواد مرتبط با غذا مانند بستهبندی بهکار میروند.
طبق گزارش این ژورنال، تقریبا 60درصد مطالعات انجام شده در این حوزه، بررسی بستهبندیهای پلاستیکی را هدف قرار داده و بیش از 1976 ماده شیمیایی مختلف را تشخیص دادهاند.
محققان نوشتند: “تمام مواد شیمیایی که در این مطالعات مورد بررسی قرار گرفت، یا هماکنون در مواد در ارتباط با غذا (مثل بستهبندی) وجود دارند و یا اینکه در شرایط دنیای واقعی تمایل به انتقال به مواد غذایی دارند. لذا ممکن است انسان در معرض این مواد شیمیایی قرار گیرد.”
بر اساس این ژورنال، موادی که با غذا در تماس هستند، میتوانند “منبع مواد شیمیایی خطرناک مهاجر به مواد غذایی” باشند و ارزیابی پیامدهای آن برای سلامت انسان، مستلزم شناسایی جامع مواد شیمیایی موجود در آنها است.
مجمع بستهبندی مواد غذایی که سازمانی غیردولتی مستقر در سوئیس است، در واکنش به این گزارش، خاطرنشان کرد: “در پایگاه داده اخیر FCCmigex، ضمن ارائهی اطلاعاتی از موادشیمیایی شناختهشده، مثل بیسفنولها و فتالات، صدها ماده شیمیایی جدید آمده است که شناختهشده نبوده و از رفتار و موارد استفادهشان اطلاعات ناچیزی موجود است. گرچه این دادهها به منظور شناسایی خطرات محتمل آنها برای سلامت انسان، حیاتی هستند.”
به گفته فیدرا، یک موسسه حامی محیطزیست در اسکاتلند، مواد “پر و پلی فلوئوروآلکیل” بیش از4,700 نوع ماده شیمیایی صنعتی هستند که بهصورت گسترده و روزانه، در بستهبندی موادغذایی، لوازم آرایشی و وسایل آشپزخانه غیرچوب گرفته تا لباس و فرش، استفاده میشوند.
دانشمندان در گزارش ژورنال افزودند که، علاوه بر مواد شیمیایی که به صورت عمدی وارد مواد مرتبط با غذا میشوند، دستهی دیگری از مواد شیمیایی نیز وجود دارد که به صورت غیرعمدی (NIA) و ناخواسته به موادی که با غذا در تماس هستند، ورود پیدا میکنند و شناسایی و تجزیه و تحلیل آن بسیار دشوار است.
آژانس استاندارد موادغذایی انگلیس (FSA) ضمن ارزیابی این گزارش، اطلاعات و اظهاراتی فراهم میکند که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
سخنگوی این آژانس در بیانیهای اظهار داشت: “هر مادهای که به صورت معمول با غذا یا نوشیدنی در تماس است، بایستی موارد قانونی مربوط به ایمنی و سلامت در آن لحاظ شده باشد. هیچ ماده در تماس با غذا یا نوشیدنی نباید برای سلامت انسان مضر باشد، یا تغییری خطرناک در غذا یا نوشیدنی ایجاد کند و یا مطلوبیت آن را کاهش و بافت آن را تغییر دهد.”
“علاوه بر این موارد، تولیدکنندگان باید تمام موادشیمیایی در ارتباط با غذا، چه آنها که بهصورت عمدی و چه بهصورت غیر عمدی به مواد در ارتباط با غذا ورود میکنند را بررسی و ارزیابی کنند.”
درهمینحال، کنفدراسیون صنایع غذایی در اتحادیه اروپا (FoodDrinkEurope) افزود: “ایمنی موادغذایی باید اولویت محض شرکتهای موادغذایی و نوشیدنی باشد. ما همچنین باید به مصرفکنندگان یادآوری کنیم که مقررات ایمنی موادغذایی اروپا از جمله بالاترین و موثرترین قوانین در جهان است و مصرفکنندگان میتوانند از این امر مطمئن باشند. ما به منظور حفظ این استانداردهای بالا و بررسی و کاهش خطرات شناسایی شده، همکاری خود را با مقامات اتحادیه اروپا ادامه خواهیم داد.”
شرکت صنایع غذایی نستله (Nestlé) با توجه به اینکه این موضوع به یک مساله گسترده و مهم در صنعت غذا تبدیل شده است، اظهار داشت: “نستله، بهعنوان بزرگترین شرکت غذایی جهان از این گزارش آگاه و در حال بررسی جزئیات این مطلب است.” سخنگوی این شرکت افزود: “ایمنی و کیفیت محصول همواره اصلیترین اولویت ما خواهد بود و ما نیز این اطمینان را میدهیم که تمام بستهبندیهای ما دقیقا مطابق با استانداردهای کیفیت و ایمنی است و این درحالیست که ما به تمام قوانین قابل اجرا در هر جایی که عمل میکنیم، پایبند هستیم.”
غول دیگر صنایع غذایی، یونیلیور (Unilever)، تا زمان انتشار این گزارش، نسبت به درخواست اظهارنظر پاسخی ارائه نداده است.
آژانس استاندارد موادغذایی انگلیس افزود: “به منظور کنترل مواد شیمیایی استفاده شده در بستهبندی و مواد مرتبط با غذا که از جنس پلاستیک و سرامیک هستند، الزامات قانونی و قوانین خاص بیشتری درحال اجراست. آژانس استاندارد موادغذایی، متوجه چالشهای پیشروی اثبات ایمنی این مواد بوده و مسائل را درک میکند و در جهت توسعه ابزارهای تحلیلی برای شناسایی و ارزیابی این مواد شیمیایی، با صنایع غذایی همکاری خواهد کرد.”