احتمالاً شما هم مثل من به غذای کشورهای مختلف بهعنوان سفیر فرهنگی و تاریخی آن کشور نگاه نکردید، اما جالب است بدانید خوراکیهای مختلف و دستورالعمل پختشان هرکدام بهتنهایی روایتگر تاریخ، فرهنگ و عادتهای مردمان آن سرزمین است.
این رویکرد در سالیان اخیر بهقدری موردتوجه قرار گرفت که در صنعت توریسم فصل جدیدی به نان توریسم غذا پیدا شد که در مقاله گردشگری غذا در جهان مفصل به آن پرداختهایم. حالا گردشگرانی هستند که به نقاط مختلف دنیا سفر میکنند تا غذاهایی از فرهنگهای مختلف را تست کنند و بیشتر با طعمهای بومی آشنا شوند.
از طرف دیگر موقعیت جغرافیایی مردم نیز روی فرهنگ غذاییشان تأثیر میگذارد و در شکل غذاهای سفره خودش را نشان میدهد، اما بحث مهمی که علاوه بر فرهنگ غذایی این روزها توجه زیادی را به خودش جلب کرده، مسئله مهم
- آمار بالای گرسنگی در سطح جهان
- کاهش منابع طبیعی زمین برای تولید مواد غذایی
- کمبود خوراکی در بسیاری از کشورهای جهان
است. امروزه در شرایطی که گردشگری غذا یکی از صنایع پولساز توریسم است، هنوز کشورهایی هستند که به دلیل فقر شدید قادر به تأمین نیازهای اساسی مردمانشان نیستند. به همین خاطر، سازمان خواربار جهانی “فائو” برای جلبتوجه جهانی به این مشکل روزی را بهعنوان روز جهانی غذا را پیشنهاد داده است.
روز جهانی غذا از کجا آمد؟
نامگذاری روز جهانی غذا به سال ۱۹۷۹ بازمیگردد. در ۱۶اکتبر سال ۱۹۷۹ بیستمین کنفرانس فائو (سازمان خواروبار و کشاورزی) برگزار شد. به همین مناسبت و برای جلبتوجه مردم جهان به مسئله مهم گرسنگی، آن روز بهعنوان روز جهانی غذا نامگذاری شد تا بهانهای برای رفع فقر و گرسنگی در سطح بینالمللی، توجه به تغذیه سالم، عادات غذایی مناسب و رعایت رژیم اصولی باشد.
در شرایطی که بسیاری از کشورهای آفریقای جنوبی، آمریکای جنوی و نواحی مرکزی آسیا با مسئله گرسنگی درگیر هستند، روز غذا توجه رسانهها را به تامین غذای کافی جلب میکند. از طرف دیگر، آمار رو به افزایش مصرف غذاهای ناسالم و اضافه وزن در تمامی کشور، باعث شد تا روز جهانی غذا در کنار مسئلۀ فقر و گرسنگی دربارۀ لزوم رعایت رژیم سالم نیز حرف بزند.
بر اساس اعلام رسمی فائو، این سازمان مستلزم به تأمین خوراک برای همه مردم است. این سازمان میخواهد با تلاش برای کاهش فقر، نقشی مستقیم و مؤثر در رفع گرسنگی در جهان داشته باشد. در طول این سالها، فائو آگاهی جهانی را در جهت تأمین غذا بهعنوان حق اولیه و طبیعی انسانها افزایش داد و خواستار همراهی کشورهای پیشرفته و توسعهیافته با کشورهای محروم جهان شد.
اهداف جهانی روز غذا چیست؟
روز غذا بهانهای برای جلبتوجه دولتها و مردم نسبت به مسئله گرسنگی در جهان است، اما تمام اهداف فائو در این مورد خلاصه نمیشود.
تمامی ۱۵۰کشور عضو سازمان فائو به مناسبت این روز باید طی مراسمی رسمی، برنامههایی با هدف
- کاهش فقر و گرسنگی
- افزایش تولید غذا و محصولات کشاورزی بدون آسیب به طبیعت
- حفظ محیطزیست و تلاش برای توسعه پایدار
را مطرح کنند. در مقاله رژیم غذایی و محیطزیست با جزئیات بیشتری دربارۀ این موضوع صحبت کردیم.
فائو با تشویق تمامی کشورهای جهان، نهادهای بینالمللی، سازمانهای خصوصی و دولتی در حال تلاش برای افزایش تولیدات کشاورزی است تا به کمک آن بتواند نرخ گرسنگی را در سطح بینالمللی کاهش دهد. همچنین کشورها را ترغیب میکند تا برای همکاریهای دوجانبه با یکدیگر وارد مذاکره شوند تا دولتهای پیشرفته بتوانند در حوزۀ کشاورزی و تکنولوژی تولید خوراک در کنار کشورهای کمبرخوردار و محرومتر قرار بگیرند.
روز جهانی غذا و ماه اکتبر بهانهای برای افزایش آگاهی و اطلاعات عمومی مضرات نرخ گرسنگی در جهان و عدم رعایت تغذیه سالم است تا با کمک تمامی کشورها کمپینی برای پایاندادن به گرسنگی، مبارزه با سوءتغذیه و رژیم غذایی ناسالم شکل بگیرد. در حال حاضر یکی از مهمترین مسائل سازمان فائو تأمین منابع غذایی برای تمام مردم، تشویق به رعایت رژیم غذایی، ترغیب مردم به سبک زندگی سالم و توجه به بهداشت محصولات غذایی است.
اهداف فائو برای آینده
روند روبهافزایش جمعیت در سالهای گذشته یکی از مسائل مهمی است که آینده منابع طبیعی و غذایی کره زمین را تهدید میکند.
تهیه مواد غذایی برای این جمعیت عظیم بدون آسیب به زمین، بهرهبرداری شدید از منابع طبیعی و محیطزیست تقریباً ممکن نیست. به همین خاطر فائو از کشورهای پیشرفته و صنعتی میخواهد فناوری و تکنولوژیشان را به دیگر کشورها انتقال دهند تا مواد غذایی در دسترس تمام مردم باشد و این نرخ بالای کشاورزی و تولید مواد خوراکی همراه با کمترین میزان آسیب به طبیعت، جنگلها و حیوانات باشد.
فائو به مناسبت روز جهانی غذا اعلام کرده برای حذف گرسنگی در سطح جهان به همکاری دولتها، بخشهای خصوصی، سازمانهای مختلف و دانشگاهها نیاز دارد زیرا افزایش تولید موادغذایی بدون آسیب رساندن به طبیعت نیازمند همکاری تمامی کشورهای جهانی است. از طرف دیگر، روی این موضوع هم تاکید دارد که باید اسراف و دورریز مواد غذایی به حداقل رسیده، آگاهی درباره اهمیت سبک زندگی سالم و پایدار بیشتر شده و در نهایت برای کاهش تغییرات اقلیمی و آسیب به طبیعت میان کشورها همکاری صورت بگیرد.
حرف آخر
روز جهانی غذا در تمامی کشورهای عضو فائو بهصورت رسمی پذیرفته شده و هر کشوری بر اساس میزان تولیدات کشاورزی و فرهنگ غذاییاش برنامههایی را در این روز به سازمان فائو ارائه میدهد.
در کنار تلاش جهانی، ما بهتنهایی هم میتوانیم با اصلاح سبک زندگی و عدم اسراف مواد غذایی تأثیر کوچکی از خودمان بهجای بگذاریم که نتایج درخشانی برای آینده داشته باشد. هر تصمیم کوچکی که از سمت شهروندان گرفته شود، نتیجۀ همان تلاش فائو برای افزایش آگاهی عمومی است که بدون شک تأثیر خوبی از خودش بهجای میگذارد.
سؤالات متداول
فائو چه پیشنهادی برای تحقق اهداف روز جهانی غذا دارد؟
سازمان فائو علاوه بر علاوه بر ترغیب کشورها به همکاری با یکدیگر، بهدنبال کمک، حتی کمک مالی، به کشورهای جهان برای برنامهریزی بهتر در حوزه مواد غذایی و خوراک است. بررسی اطلاعات و دادههای مهم از تولیدات کشاورزی هر کشور از دیگر اهداف سازمان خواروبار و کشاورزی جهانی است.
روز جهانی غذا پیشنهادی هم برای تشویق مردم به رژیم غذایی سالم دارد؟
بله. برنامههایی مانند لزوم تحرک کافی بهخصوص بعد از میانسالی، رعایت رژیم غذایی کم کربوهیدرات، وعدههای گیاهی و بدون گوشت از برنامههای روز جهانی غذا است که در سالهای اخیر رسانهها دربارۀ آن بارها صحبت کردند.
آیا روز جهانی غذا در تقویم ایران است؟
بله! ایران یکی از ۱۵۰ کشور عضو سازمان فائو است و ۱۶اکتبر روز جهانی غذا را که مصادف با ۲۴ مهر است، در تقویم ملی کشور ثبت کرده است.
یک پاسخ
ممنون بابت موضوعاتی که بابت این روز پوشش دادید