گیلان تنوع غذایی خود را مدیون طبیعتی است که دست محبت خود را همیشه بر این گوشه از خاک ایران کشیده است. وجود دریای خزر، هوای بارانی و خاک حاصلخیز تنها بخشی از منابع طبیعی گیلان همیشه سرسبز و قشنگ است. دسترسی همیشگی به تازهترین مواد اولیه، غذاهای محلی گیلان را بسیار متنوع کرده است.
بازار رشت در این زمینه معروف است! شما در هر وقت سال به این بازار سر بزنید، بوی عطر سبزی و سیر تازه مدهوشتان میکند؛ تازگی میوهها، رب انار، رب آلوچه، روغن زیتون، چوچاق، گردو و … . بالاخره از بین اینهمه تنوع غذاهای محلی گیلانی چیزی برای سختپسندترین افراد نیز وجود خواهد داشت.
ما بسیاری از این غذاها را در سفر به گیلان امتحان کردهایم و بسیاری دیگر را فقط اسمشان را شنیدهایم. در این مطلب از مجله فودکس فهرستی کامل از معروفترین غذاهای استان گیلان را برای شما آوردهایم.
معروف ترین غذاهای محلی گیلان چیست؟
در بخش زیر تعدادی از معروفترین غذاهای محلی گیلان و ترکیبات آنها را بررسی میکنیم:
میرزاقاسمی؛ غذایی ساده و پرطرفدار
یکی از محبوبترین غذاهای محلی گیلان میرزاقاسمی است. این غذای گیاهی طرفداران زیادی دارد؛ مخصوصاً که بوی بادمجان کبابی آن هوش از سر آدم میبرد! معمولاً این غذا را در گیلان با کته یا به همراه نان میخورند.
بادمجان، گوجه، سیر و تخم مرغ هم از ترکیبات اصلی این غذای سنتی هستند. هرچند این غذا متعلق به خطه گیلان است، اما افراد زیادی در زمینه طرز تهیه میرزا قاسمی خود را صاحب سبک میدانند! یکی تخممرغ را کاملاً با گوجه و بادمجان مخلوط میکند، دیگری فقط تخم مرغ روی میرزاقاسمی قرار میدهد. یکی مدعی است که میرزا قاسمی اصیل رب ندارد و یکی دیگر حتماً به میرزاقاسمی رب میزند. بههرحال هرکسی به طریقی خود را میهمان این غذای ساده و خوشمزه گیلانی میکند.
باقلاقاتق؛ مخصوص گیاهخواران
باقلاقاتق خورشی بسیار ساده و خوشمزهست که آن را با کته میخورند. نکته جالبی که درباره این غذا وجود دارد، ترکیبات آن است. با شنیدن اسم باقلا همه تصور میکنند که در این غذا باقالی باشد، اما اشتباه نکنید. ماده اصلی این غذا لوبیا رشتی است.
لوبیا رشتی همانطور که از اسمش پیداست در رشت پیدا میشود و معمولاً در شهرهای دیگر این خورش ساده را با همان باقالی درست میکنند. از دیگر ترکیبات اصلی این غذا میتوان به سیر، شوید و تخم مرغ اشاره کرد. در طرز تهیه این غذا، برخلاف میرزاقاسمی، دخل و تصرفی نشده است؛ شاید به این دلیل که افراد بومی، کمتر این غذا را درست میکنند.
ترشی تره؛ خورشی با طعم متفاوت
ترشی تره، ترش تره، ترشه تره و … هرکس به طریقی این خورش خوشمزه را صدا میزند. غذاهای محلی استان گیلان نهتنها در نوع غذا تنوع دارند، بلکه در میزان سختی و آسانی درستکردن غذا نیز تنوع زیادی وجود دارد. یکی از سادهترین غذاهای محلی گیلان ترشی تره است. ترشی تره را با سبزیجاتی مثل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج، برگ چغندر و آب نارنج فراوان درست میکنند. در انتهای پخت، روی آن تخممرغ شکسته و با برنج میخورند.
نکته قابلتوجه دیگر در غذاهای محلی گیلان و رشت وجود تخم مرغ است! حتی اگر در ترکیبات غذا تخم مرغ وجود نداشته باشد، در آخر روی آن یک تخم مرغ درسته میگذارند. شرایط آسان نگهداری مرغ در شمال کشور و فراوانی تخممرغ میتواند دلیل وجود این ترکیب در غذاهای شمالی باشد.
اناربیج؛ غذایی لذیذ برای عاشقان انار
استفاده از انار و رب انار در ترکیب غذاهای محلی گیلان و رشت زیاد است. اگر خورشت محبوبتان فسنجان است یا این غذا را با اشتها میخورید، حتماً از مزه اناربیج لذت خواهید برد. وجود گردو و رب انار در ترکیبات این خورش از دلایل اصلی شباهت این غذا به فسنجان است.
اناربیج یک غذای مجلسی است و در مهمانیها این خورش خوشمزه و معطر را درست میکنند. عطر دلپذیر اناربیج ناشی از ترکیب انار با سبزیهای معطر خالواش، چوچاق و دیگر سبزیهای معطر مثل نعنا است. این خورش را با گوشت چرخ کرده، گردو پودر شده و انار درست میکنند.
با آش انار یکی از غذاهای محلی شیراز آشنا هستید؟
سیرقلیه؛ خورشی با عطر سیر تازه
خورش سیرقلیه را درست کنید و از ترکیب سیر تازه و اردک لذت ببرید! اگر عطروطعم سیر فراوان شما را اذیت نمیکند، حتماً این غذای محلی گیلان را برای مهمانهای خاص خود درست کنید. لپه و تخم مرغ از دیگر مواد اولیه این خورش شمالی هستند. وجود اردک در کنار تخم مرغ این خورش را بسیار مقوی و گزینه خوبی برای تأمین پروتئین بدن کرده است.
خورش آلومسما؛ خورش محبوب گیلانی
خورش آلومسما را ما با نام خورش مرغ و آلوچه یا خورش آلو میشناسیم. مرغ و آلو قیسی از ترکیبات اصلی این خورش ملس هستند. میزان ترشی این غذا را با کموزیاد کردن آلو یا اضافهکردن کمی شکر میتوان تنظیم کرد. معمولاً این خورش با گوشت مرغ پخته میشود، اما در صورت تمایل میتوانید از گوشت گوسفند نیز استفاده کنید. این خورش را کمآب درست کنید و از طعم آن لذت ببرید.
واویشکا؛ یک خوراک جگر خوشمزه
در سفر به رشت حتماً این غذا را در بازار رشت امتحان کنید. خوردن واویشکا در کنار لیمو تازه و سبزی مزه دیگری دارد. این غذا را با دل و جگر گوسفند درست میکنند. دل و جگر را خردکرده و با پیاز و ادویه فراوان سرخ میکنند. در شهرهای دیگر این غذا را با نام جغوربغور میشناسند. جالب است بدانید که واویشکا را با گوشت چرخکرده هم درست میکنند!
این غذاها تنها بخش محدودی از تنوع غذاهای محلی گیلان هستند. پیشنهاد میکنیم در سفر به گیلان این غذاها را امتحان کنید و طعم اصیل هر غذا را بهخاطر بسپارید.
اگر به گردشگری غذا علاقه دارید، مطلب غذاهای محلی اصفهان را از دست ندهید.
حرف آخر
غذاهای محلی گیلان و رشت را بشناسید و آنها را وارد فرهنگ غذایی خود کنید. تنوع غذاهای گیاهی یکی از مزیتهای غذاهای محلی گیلان است. فراوانی و دردسترسبودن زمینهای سبزیکاری و وجود سبزیهای خودرو را میتوان دلایل اصلی تنوع غذاهای گیاهی این استان دانست. ازطرف دیگر، وجود شالیزارهای برنج و زمینهای پرمحصول از محبتهای دیگری است که شامل مردم گیلان شده است. میرزاقاسمی، باقلاقاتق، خورش ترشی تره، خورش اناربیج، خورش آلومسما، خورش سیرقلیه و واویشکا از معروف ترین غذاهای محلی گیلانی هستند.
سوالات متداول
معروفترین غذاهای گیلان کدامند؟
تنوع غذایی در گیلان و رشت زیاد است و برخی از این غذاها را مردم شهرهای دیگر نیز درست میکنند. معروفترین غذاهای گیلان میرزاقاسمی، باقلاقاتق، خورش ترشی تره، خورش سیر قلیه، خورش اناربیج، خورش آلومسما و واویشکا هستند.
مواد مورد نیاز برای میرزاقاسمی چیست؟
محبوب ترین غذای شمالی میرزاقاسمی است. بادمجان کبابی، گوجه، سیر و تخم مرغ از ترکیبات اصلی این غذای خوشمزه هستند. میرزاقاسمی را با نان و برنج بهعنوان یک وعده غذایی کامل میخورند.
سیر قلیه چیست؟
یک نوع خورشت محلی گیلانی است که با برگ سیر تازه درست میشود. وجود گوشت اردک و سیر تازه این غذا را بسیار متفاوت و خوشمزه کرده است.