همه میدانند که غذاخوردن یکی از بزرگترین لذتهای زندگی است. اما آیا تابهحال برایتان پیش آمده که بعد از اتمام غذای مورد علاقهتان، مثلا یک پیتزای خوشمزه یا قرمهسبزی مادرتان احساس کنید که هیچ لذتی از خوردن نبردهاید؟ احتمالا پاسخ خیلی از شما به این سوال بله است. مسائلی مثل رابطه مختلشده با غذا، پیروی از رژیم غذایی و یا منع مصرف بعضی خوراکیها به دلیل مشکلات سلامتی میتوانند لذت غذا خوردن را به امری پیچیده تبدیل کنند و موجب شوند که حین خوردن خوشمزهترین خوراکیها، احساس گناه، ناراحتی و عذاب وجدان بدی را تجربه کنیم.
اگر شما هم مثل خیلیهای دیگر دوست دارید حس لذت غذا خوردن را به زندگیتان بازگردانید و غذا را از دشمن به دوست درجه یکتان تبدیل کنید، توصیه میکنیم حتما مطلب پیش رو را تا انتها بخوانید. در این مطلب پس از صحبت درباره اهمیت و تاثیر لذت بردن از غذاخوردن، قرار است عوامل موثر در این زمینه و راهکارهای افزایش لذت غذا خوردن را هم مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
چرا لذت بردن از غذاخوردن مهم است؟
غذاخوردن از راههای مختلفی بدن شما را تحت تاثیر قرار میدهد. در واقع، بررسیها نشان داده است غذاخوردن علاوه بر آنکه جسم شما را تغذیه میکند، اگر با لذت همراه باشد، سوخت روح و ذهن شما را هم تامین خواهد کرد. وقتی افراد احساس سیری و رضایت از غذا دارند، کمتر احساس محرومیت و محدودیت خواهند داشت.
علاوه بر این، محققان در بعضی از تحقیقات خود دریافتهاند که وقتی افراد بیش از حد روی تغذیه متمرکز میشوند، نمیتوانند از غذا خوردن لذت ببرند. این مسئله بهویژه برای افرادی که به دلیل شرایط پزشکی رژیم غذایی خاصی دارند یا به دلیل آلرژی نمیتوانند یکسری از خوراکیها را مصرف کنند، صدق میکند؛ این افراد غالبا بهجای تمرکز بر لذت غذا خوردن، به صورت ناخودآگاه بر محرومیت از غذا و محدودیت تمرکز میکنند.
از سوی دیگر، وقتی از چیزی که میخورید لذت ببرید، احتمال اینکه از مسیر اهداف تغذیهتان منحرف شوید، کمتر خواهد بود. به همین دلیل است که متخصصان تغذیه به افرادی که رژیم غذایی کاهش وزن دارند توصیه میکنند که حین غذاخوردن بر طعم، مزه، بو و لذت بردن از آن تمرکز کنند.
اگر سلامت غذایی که تهیه میکنید برای شما هم اهمیت ویژه دارد، حتما مقاله کدام ظرف برای پخت و پز مناسب است؟ را بخوانید.
چه عواملی بر لذت غذاخوردن تاثیر دارند؟
حال که صحبت از لذت غذاخوردن شد، شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که چه عواملی باعث میشوند که از غذاخوردن بیشتر لذت ببریم؟ شناخت این عوامل، گام بسیار مهمی برای آشتی با غذا و لذتبردن از وعدههای غذایی است. این عوامل در ادامه معرفی شدهاند:
گرسنگی
میزان گرسنگی شما در زمان شروع غذاخوردن، تاثیر چشمگیری بر میزان لذت شما از آن غذا دارد. اگر گرسنه نباشید، احتمالا خوردن خوشمزهترین خوراکیها هم برایتان لذتبخش نخواهد بود. از سوی دیگر، اگر مدت زمان زیادی از گرسنگیتان گذشته باشد، احتمالا (بهعلت پرخوری) از غذاخوردن لذت زیادی نخواهید برد. با بدنتان دوست باشید و به ندای آن گوش کنید؛ هر زمان که گرسنه شدید، با یک خوراکی سیرکننده، سالم و مقوی به آن پاسخ دهید.
کیفیت غذا
عطر غذا، طعم، ظاهر، کیفیت و حتی دمای آن بر میزان لذتبردن ما از غذاخوردن تاثیر میگذارند. به همین دلیل، هر چه کیفیت غذا بالاتر باشد و از مواد اولیه مرغوبتری برای درستکردن آن استفاده کرده باشیم، لذت بیشتری از غذا خوردن ببریم. همچنین، تزئین غذا با سبزیجات، زیتون و سایر مخلفات سالم به افزایش احساس لذت در زمان غذاخوردن کمک میکنند.
عاطفه و اندیشه
برای اینکه از غذاخوردن لذت ببریم، گرسنگی و حواس فیزیکی کافی نیستند؛ باید ذهن و اندیشهمان را هم برای آن آماده کنیم. اگر حین غذاخوردن دائما استرس جلسه با مدیرتان را داشته باشید یا به حرفهای ناراحتکنندهای که دوستتان در بگومگوی چند ساعت پیشتان بر زبان آورده فکر کنید، بعید است که از خوردن غذا لذت ببرید. حداقل در نیمی از موارد، ریشه لذت نبردن از غذا خوردن، احساسات و افکارمان هستند.
همراهیکنندگان
افرادی که حین غذاخوردن شما را همراهی میکنند، بر شکلگیری عادات غذایی و لذتی که از صرف وعدهها میبرید، تاثیر چشمگیری خواهند داشت. تنها کافی است چند روز با کسانی که عادت به پرخوری دارند یا خیلی تند غذا میخورند همسفره شوید؛ طولی نمیکشد که متوجه میشوید این عادات به شما هم سرایت کردهاند. همچنین، حالت عاطفی و احساساتی که همراهانتان در شما ایجاد میکند، بر میزان لذت از غذا تاثیر میگذارند. بنابراین، بهتر است دفعات غذاخوردن با کسانی را که نسبت به آنها احساساتی منفی در دل دارید، به حداقل برسانید. لذت غذا خوردن با صدا حضور دیگران بیشتر است.
مقاله تاثیر موسیقی در هنگام غذا خوردن هم به اهمیت ویژه این موضوع در غذاخوردن و لذت بردن از آن پرداخته است.
محیط اطراف
آخرین باری را که در یک رستوران بینقص و تمیز غذا خوردهاید به یاد بیاورید. چه چیزی باعث شد که غذاخوردن در آن برایتان لذتبخش شود؟ قطعا بعد از کیفیت خوراکها، فضای تمیز و مرتب رستوران مهمترین عامل بوده است. اگر فضایی که در آن غذا میخورید بههمریخته و پرهرجومرج باشد یا کتابها و روزنامهها میز غذایتان را اشغال کرده باشد، نمیتوانید آن اندازه که باید از غذا لذت ببرید. میز را تمیز کنید، وسایل غذاخوردن را روی آن بچینید و یک شمع برای خود روشن کنید؛ آنگاه متوجه خواهید شد که تجربه غذاخوردنتان تا چه اندازه بهبود پیدا خواهد کرد.
چگونه از غذاخوردن لذت بیشتری ببریم؟
چه به دلیل پرهیز و رژیم غذیی حس لذت از غذاخوردن در شما کاهش پیدا کرده و چه صرفا برای بهبود کیفیت زندگیتان قصد دارید لذت از غذا خوردن را بیشتر کنید، راهکارهای سادهای که در ادامه معرفی شدهاند، گزینه بسیار مناسبی برایتان خواهند بود.
عوامل حواسپرتی را به حداقل برسانید
بهجای آنکه هنگام صرف غذا مدام از تلفن همراهتان استفاده کنید یا مشغول تماشای فیلم باشید، تمام حواس خود را به غذایی که میخورید معطوف کنید. ذهنآگاهی، کلید لذتبردن از غذا است؛ وقتی حواستان به غذاخوردن نیست، ممکن است با عجله خوراکتان را بجوید و چیزهایی را که میتواند لذت غذاخوردن را در شما ایجاد کنند، از دست بدهید.
حین غذاخوردن، تمام حواس خود را به کار بگیرید
خیلی از ما به اشتباه فکر میکنیم که غذاخوردن در وهله اول فقط به حس چشایی ما مربوط است؛ اما در ضیافت غذاخوردن، سایر حواس نیز میتوانند شرکت کنند و میزان لذت شما از این ضیافت را افزایش دهند. بنابراین، به بوی غذا، بافت مواد غذایی بهکاررفته در آن و رنگهای موجود در بشقابتان توجه کنید. آهسته غذا بخورید تا هم بدنتان برای ارسال پیام سیری بهاندازه کافی وقت داشته باشد و هم طعم غذا را بهتر و بیشتر حس کنید.
به احساسات و عواطف خود توجه کنید
عواطف ما نیز درست مثل حواسمان برای افزایش لذت غذا خوردن اهمیت دارند. دفعه بعدی که چیزی میل کردید، حتما به این فکر کنید که چه احساس مثبتی در شما ایجاد کرده است و چرا؟ شاید در دلتان نسبت به کسی که چنین غذای خوشمزهای را برای شما پخته، حس قدردانی داشته باشید، شاید هم امتحانکردن طعمی متفاوت از غذا هیجانزدهتان کرده باشد. همچنین، باید این سوال را از خود بپرسید که آیا بروز احساسات منفی مانند خشم و غم شما را به سمت خوردن سوق داده است؟ اگر پاسخ به این سوال مثبت باشد، احتمالا باید با ذهنآگاهی بیشتری درباره غذاخوردن تصمیم بگیرید.
افراط و تفریط را کنار بگذارید
سالم غذاخوردن بزرگترین لطفی است که میتوانید در حق خود انجام دهید؛ اما اگر خودتان را بیش از اندازه محدودیت کنید، لذت غذاخوردن کمتر خواهد شد. اگر چه اهمیت دادن به سلامتی بسیار مهم است، اما تعادل برقرارکردن بین لذتبردن از غذا و زندگی، احساس خوب داشتن و سلامتبودن، اهمیت بیشتری دارد. با لذت غذا خوردن میتواند بخش جذابی از مسیر ما در سفر سلامتی و تندرسی باشد.
به ندای بدنتان گوش کنید
هیچ ضرورتی وجود ندارد که هر زمان که غذا در دسترستان قرار داشت آن را بخورید؛ فقط و فقط در شرایطی که واقعا گرسنه هستید پشت میز غذا بنشینید. قطعا برایتان پیش آمده است که وقتی گرسنه نیستید یا بیش از حد غذا میخورید، لذتی که از غذا میبرید بسیار کمتر خواهد بود.
اگر شما هم مثل بسیاری از افراد دیگر ناهارتان را در محل کار نوشجان میکنید، مقاله ناهار سر کار چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟ را از دست ندهید.
با ذهنآگاهی غذا بخورید
حین غذا خوردن، نگاهی هم به اطراف خود داشته باشید. مثلا میتوانید به صورت اعضای خانوادهتان که با شما سر سفره نشستهاند نگاه کنید و از بودن کنارشان لذت ببرید. همچنین، اگر همراه با دوستانتان به رستوران رفتهاید، لازم نیست به غذای دیگران ناخونک بزنید یا هر چیزی را روی میز وجود دارد امتحان کنید؛ فقط سراغ غذاهایی بروید که بدنتان در لحظه آن را طلب میکند.
حرف آخر
شلوغی زندگی روزمره بیش از هر چیزی حس لذت غذاخوردن را تحت تاثیر قرار میدهد. اغلب ما عادت کردهایم که غذاهایمان را با عجله، پشت میز کار یا حین پاسخدادن به تلفن بخوریم. اگر شما هم مثل خیلیهای دیگر از لذت نبردن از غذا خوردن خسته شدهاید و دوست دارید در این روند تغییری ایجاد کنید، در این مطلب راهکارهای مفیدی را در اختیارتان قرار دادیم. شما چه تجربهای در این زمینه دارید؟ فکر میکنید چه عوامل دیگری ممکن است باعث لذت نبردن از غذا خوردن شوند؟
سوالات متداول
با لذت غذا خوردن چه فوایدی برای بدن دارد؟
علاوه بر افزایش انرژی جسم و ذهن، لذت غذا خوردن از پرخوری افراطی جلوگیری میکند و مانع افزایش وزن میشود. علاوه بر این، اگر با هدف کاهش وزن یا سایر اهداف مربوط به سلامتی پرهیز و رژیم غذایی خاصی داشته باشید، تعهدتان به مسیر و اهدافتان هم بیشتر خواهد شد.
افرادی که رژیم غذایی کاهش وزن دارند، چطور از غذاخوردن بیشتر لذت ببرند؟
در رژیم کاهش وزن، غذاهایی که روزی از مصرف آنها لذت میبردید ممنوع میشوند. از این رو، در قدم اول بهتر است در این زمینه جانب تعادل را رعایت کنید و غذاهای مورد علاقهتان را هم در برنامه رژیم بگنجانید. غذاهایتان را با ذهنآگاهی بخورید و هیچ غذایی را حذف نکنید (مگر اینکه دلیل پزشکی برای حذف آن وجود داشته باشد). همچنین، آنها را در ظرفهای مورد علاقهتان بریزید و با مخلفات سالم تزیین کنید.
چه عواملی بر میزان لذت غذا خوردن تاثیر میگذارند؟
میزان گرسنگی، کیفیت غذا، محیط اطراف، افکار و اندیشههای ما و … از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر میزان لذت ما از خوردن تاثیر میگذارند.