Search
Close this search box.

پلتفرم صنایع غذایی و کشاورزی ایران

تاثیر موسیقی در هنگام غذا خوردن

7 دقیقه
تاثیر موسیقی در هنگام غذا خوردن

بر اساس مطالعاتی که انجام شده است، موسیقی‌ می‌تواند منجر به طولانی‌شدن زمان مصرف غذا شود. تاثیر موسیقی بر مغز انسان است که نتیجه آن تاثیر موسیقی بر خوردن غذا هم خواهد بود. موسیقی می‌تواند برای کمک به ترویج یا کاهش مصرف غذا در محیط‌های بالینی و غیربالینی مفید باشد.

موسیقی، این کار را با تاثیرگذاری و تنظیم حالات خلقی و همچنین با تغییر پاسخ‌های فیزیولوژیکی (مانند افزایش ضربان قلب) انجام می‌دهد. پتانسیل تحریک این پاسخ‌ها به نوع موسیقی و حالات موسیقی وابسته است. به‌عنوان‌مثال، گوش‌دادن به موسیقی با صدای بلند یا آشنایی فرد با موسیقی که در هنگام غذاخوردن گوش می‌دهد، اثر متفاوتی بر پاسخ‌های فیزیولوژیکی بدن دارد. در مثالی دیگر می‌توان به تأثیر گوش دادن به موسیقی در رستوران اشاره کرد.

پخش موسیقی ملایم و آرام در یک رستوران باعث می‌شود مشتریان بیشتر بمانند و سفارش‌های بیشتری برای غذا بدهند. در مقابل، پخش یک موسیقی هیجان‌انگیز با صدای بلند، افزایش مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا مانند نوشابه را به‌دنبال خواهد داشت.

نکته دیگر در خصوص تاثیر موسیقی در هنگام غذا خوردن، نحوه گوش‌دادن به موسیقی است. در مطالعه‌ای که در کشور آلمان انجام شد برای کشف تاثیر موسیقی بر خوردن غذا، 147 نفر به 5 گروه تقسیم شدند: غذاخوردن در سکوت، غذاخوردن در حین گوش‌دادن به موسیقی از طریق بلندگو، غذاخوردن در حین گوش‌دادن به موسیقی از طریق هدفون، غذاخوردن در حین گوش‌دادن به موسیقی خارجی و غذاخوردن در حین گوش‌دادن به موسیقی بومی (آلمانی).

نتایج این تحقیق نشان داد که گوش‌دادن به موسیقی خارجی در هنگام غذا خوردن، مدت‌زمان مصرف غذا را نسبت به موسیقی بومی افزایش می‌دهد. در این نتایج، تفاوت زیادی در خصوص تاثیر نحوه گوش‌دادن موسیقی مشاهده نشد. برای بررسی بیشتر همراه ما در مجله فودکس بمانید.

رابطه میان موسیقی و غذا خوردن

قبلا در مقاله لذت غذا خوردن را با چه چیزهایی بیشتر کنیم؟ به موارد بسیاری پرداخته‌ایم؛ یکی از این موارد موسیقی است. تجربه غذا خوردن در یک رستوران، فقط در خصوص غذای آن نیست. 50 درصد از این تجربه مربوط به غذا و 50 درصد دیگر فضای رستوران است. تجربه غذاخوردن در یک رستوران، مرتبط با مکان، دکور، کارکنان و … است. گوش‌دادن به موسیقی در رستوران را می‌توان به عنوان یکی از عناصر اصلی این تجربه نام برد. به لطف تحقیقاتی که انجام شده است، اکنون می‌دانیم که موسیقی، تجربه افراد از خوردن غذا داخل یک رستوران را به‌کلی تغییر می‌دهد. گوش‌دادن به موسیقی در رستوران ما را وادار می‌کند که به شیوه‌ای متفاوت غذا بخوریم. بخش اعظمی از ناخودآگاه ما تحت تاثیر موسیقی قرار می‌گیرد.

عوامل مختلفی بر غذا خوردن ما تاثیر می‌گذارد. عوامل درونی خلق‌وخو و هورمون‌ها هستند و عوامل بیرونی تلویزیون است که اکثر ما هنگام غذا خوردن آن را تجربه کرده‌ایم. گوش‌دادن به موسیقی در هنگام غذا خوردن نیز یکی از عوامل خارجی است که بر تغذیه ما اثر می‌گذارد. چندین مطالعه نشان داده‌ است که گوش‌دادن به موسیقی هنگام غذا خوردن، مصرف غذا و نوشیدنی افراد را افزایش می‌دهد.

موسیقی باعث طولانی‌شدن وعده غذایی می‌شود و افراد، زمان بیشتری را در یک رستوران می‌گذرانند. نکته شگفت‌انگیزتر اینکه، ریتم موسیقی بر ریتم جویدن ما ممکن است اثر گذارد. موسیقی آرام و کند غذا خوردن را آهسته و موسیقی سریع و تند، غذا خوردن را سریع می‌کند.

تاثیر موسیقی بر مغز

مطالعات زیادی روی تاثیر موسیقی بر مغز انسان در حال انجام است. صدایی که می‌شنویم، ارتعاشاتی است که در هوا به‌وجود می‌آید و به گوش ما می‌رسد. این ارتعاشات، پرده گوش را تحریک می‌کند و به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌شود. سپس این ارتعاشات از طریق عصب شنوایی به ساقه مغز می‌رسد، جایی که ما موسیقی را درک می‌کنیم. مغز انسان از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است و تاثیر موسیقی بر مغز، برای هر بخش می‌تواند متفاوت باشد.

لوب پیشانی: این بخش از مغز برای فکرکردن، تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی استفاده می‌شود. لوب پیشانی مهم‌ترین بخش از مغز است که انسان را از حیوانات متمایز می‌کند. گوش‌دادن به موسیقی در هنگام غذا خوردن باعث می‌شود که عملکرد این بخش از مغز افزایش پیدا کند.

لوب گیجگاهی: این بخش از مغز، آنچه که می‌شنویم را پردازش می‌کند. زبان و کلمات در نیمکره چپ تفسیر می‌شوند و موسیقی و صداها در نیمکره راست.

ناحیه بروکا: این بخش از مغز، وظیفه تولید گفتار را بر عهده دارد. ما از این بخش استفاده می‌کنید تا موسیقی را شرح دهیم. به‌عنوان‌مثال گوش‌دادن به موسیقی در رستوران کمک می‌کند تا این بخش تقویت شود و بهتر بتوانیم ارتباط برقرار کنیم.

ناحیه ورنیکه: درک زبان گفتاری و نوشتاری برعهده این بخش از مغز است. از این بخش استفاده می‌کنیم تا موسیقی را تحلیل کنیم و از آن لذت ببریم.

از علت خواب‌آلودگی بعد از غذا چیزی می‌دانید؟

تاثیر موسیقی بر طعم غذا

تحقیقات نشان داده که افراد می‌توانند صداهایی خاص را به طعم‌هایی خاص مرتبط دهند. موسیقی با صدای بلند مرتبط با طعم‌های ترش‌وشیرین است. صدای کم، طعم تلخی و موسیقی بریده‌بریده طعم ترد را یادآور می‌شود. مبتنی بر همین اصول، می‌توان موسیقی‌‌ای نواخت که برای تقویت طعم‌ها و مزه‌ها طراحی شده‌ است.

در تحقیقی ثابت‌ شد که شرکت‌کنندگان، طعم یک شکلات را هنگام گوش‌دادن به موسیقی با فرکانس بالا شیرین‌تر از زمانی دانستند که به موسیقی با فرکانس پایین گوش می‌دادند.

تاثیر موسیقی فقط بر طعم غذا نیست و موسیقی می‌تواند بر بافت غذا نیز تاثیر بگذارد. ما از صداهایی که از غذا می‌شنویم، برای ارزیابی تازگی و کیفیت غذا استفاده می‌کنیم. غذاهای ترد مانند چیپس و پفک، زمانی که گاز زده می‌شوند صداهایی با فرکانس بالا (بیشتر از 5کیلوهرتز) تولید می‌کنند. این فرکانس برای غذاهای ترد و سفت مانند بادام‌زمینی پایین‌تر است (در حدود 1 تا 2 کیلوهرتز). دست‌کاری این صداها می‌تواند درک مخاطب را از آن‌ها تغییر دهد. به‌عنوان‌مثال، استفاده از هدفون هنگام غذاخوردن می‌تواند درک فرد را از تردی غذا تغییر دهد.

تاثیر گوش‌دادن به موسیقی در رستوران

موسیقی، قدرت ایجاد پیوند‌های عاطفی را دارد. ارتباطی که فرد با گوش‌دادن به موسیقی در رستوران می‌گیرد، می‌تواند منجر به رابطه عمیق او با آن رستوران شود. بنابراین هرچه موسیقی‌ای که در یک رستوران می‌شنوید را بیشتر دوست داشته باشید، آن رستوران را نیز بیشتر دوست خواهید داشت و دلتان برای آن مکان تنگ می‌شود. مردم گوش‌دادن به موسیقی در رستوران را جزوی از کیفیت خوب رستوران می‌دانند. داشتن یک پلی‌لیست خوب می‌تواند مشتریان وفاداری را برای یک رستوران به ارمغان آورد. پلی‌لیست رستوران باید با توجه ‌به منو و سطح رسمی‌بودن آن ساخته شود تا کاملاً با انتظارات مشتریان مطابقت داشته باشد. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، موسیقی‌ می‌تواند بر خلقیات افراد اثر بگذارد و منجر به اثرگذاری بر سفارش‌های آن‌ها شود.

یک ترفند دیگر می‌تواند این باشد که موسیقی بر اساس زمان سفارش غذا انتخاب شود و هرچه که زمان می‌گذرد، موسیقی پرانرژی‌تر شود. این کار باعث می‌شود که مشتریان هنگام ترک رستوران خوشحال و پرانرژی باشند و دوباره بازگردند. محققان در یک کافه در استکهلم سوئد، برای دانستن تاثیر موسیقی بر غذا خوردن افراد، آزمایشی را طراحی کردند. آن‌ها مشتریان را در طول روز با انواع مختلفی از موسیقی مواجه کردند که در یک پلی‌لیست پخش می‌شد. سطح صدای موسیقی از 55 تا 75 دسی‌بل متغیر بود. مشتریان آیتم‌های متخلفی از منو انتخاب می‌کردند و محققان این آیتم‌ها را دسته‌بندی کردند. در نهایت دو دسته‌بندی به وجود آمد که شامل انتخاب‌های سالم مانند سالاد، انتخاب‌های خنثی مانند قهوه و چای و انتخاب‌های ناسالم مانند کیک و شکلات بود. همین تحقیق در یک سوپرمارکت نیز انجام شد که وابسته به کم یا زیاد بودن صدای موسیقی، انتخاب افراد نیز مانند مرحله قبل تغییر می‌کرد.

مرحله سوم از این آزمایش بر روی 71 دانشجو انجام شد. صدای موسیقی از 55 تا 75 دسی‌بل تغییر می‌کرد. وقتی دانشجویان در معرض صدای موسیقی بلند قرار می‌گرفتند، 44 درصد آن‌ها کیک شکلاتی را انتخاب می‌کردند و زمانی که موسیقی ملایم بود فقط 14 درصد آن‌ها کیک شکلاتی را انتخاب می‌کردند. از همه این موارد می‌توان دریافت که چگونه گوش‌دادن به موسیقی در رستوران می‌تواند سفارش‌های مشتریان را تحت تاثیر قرار دهد.

تاثیر موسیقی در کاهش وزن

تقریباً اکثر افراد با رژیم‌های غذایی آشنا هستند، اما در خصوص تاثیر موسیقی در کاهش وزن اطلاعی دارید؟ اساس کار کاهش وزن این است که روی افزایش زمان ورزش تمرکز کنیم و سوخت‌وساز بدن را به‌طور طبیعی تقویت کنیم. یکی از روش‌های کمتر شناخته‌شده برای انجام این کار موسیقی است. در سال 2009، تحقیقی انجام شد که نشان داد افرادی که با موسیقی تمپو ورزش می‌کنند، ضربان قلب، دمای بدن و تعداد نفس‌های آن‌ها افزایش پیدا می‌کند. این عوامل باعث سوزاندن کالری بیشتری می‌شود.

علاوه بر این، موسیقی باعث ترشح اندورفین می‌شود. اندورفین هورمون احساس خوب است که پس از یک ورزش طولانی، رقص، خنده، هیجان و استرس ترشح می‌شود. ثابت شده است که اندورفین اشتها را تا حد زیادی کاهش می‌دهد و منجر به چربی‌سوزی می‌شود. این موضوع، تاثیر موسیقی بر اشتها نیز است. موسیقی حتی می‌تواند باعث کاهش چربی موضعی شود. افرادی که استرس زیادی دارند، چربی بیشتری را در ناحیه شکم خود دارند.

استرس باعث ترشح هورمونی به نام کورتیزول می‌شود که این هورمون سبب ذخیره چربی در اطراف اندام‌های حیاتی قسمت میانی بدن می‌شود. موسیقی می‌تواند سطح کورتیزول را کاهش دهد و از انجام فرایند ذخیره چربی در شکم جلوگیری کند.

حرف آخر

تعداد کمی از افراد از تاثیر موسیقی در هنگام غذا خوردن مطلع هستند. موسیقی می‌تواند مدت‌زمان غذا خوردن را تغییر دهد. موسیقی می‌تواند طعم غذا را تغییر دهد و حتی درک ما از بافت غذا را دگرگون سازد. تاثیر موسیقی بر مغز انسان نتایج زیادی در عادات غذایی او دارد.

حتی تحقیقاتی در زمینه تاثیر موسیقی بر اشتها نیز انجام شده است و موسیقی باعث کاهش وزن می‌شود. در رستوران‌ها پخش یک موسیقی لذت‌بخش باعث خاطره‌سازی در ذهن افراد می‌شود و تجربه غذا خوردن را برای آن‌ها لذت‌بخش می‌کند. تاثیر گوش‌دادن به موسیقی در رستوران بر نوع و تعداد سفارش‌های مشتریان نیز کاملا اثبات‌شده است. در این مطلب به‌طور کامل در خصوص رابطه موسیقی و غذا خوردن صحبت کردیم.

سؤالات متداول

موسیقی چگونه بر مغز اثر می‌گذارد؟

تاثیر موسیقی بر مغز، به بخش‌های مختلف مغز مربوط می‌شود. هر بخش از مغز انسان تاثیر متفاوتی از موسیقی دریافت می‌کند. به‌عنوان‌مثال با گوش‌دادن به موسیقی در هنگام غذا خوردن عملکرد لوب پیشانی که وظیفه فکرکردن را بر عهده دارد، بهتر می‌شود.

چرا در رستوران‌ها موسیقی پخش می‌شود؟

ثابت شده که تاثیر گوش‌دادن به موسیقی در رستوران می‌تواند مثبت باشد. تجربه خوردن غذا به همراه گوش‌دادن به موسیقی در رستوران لذت‌بخش است و سبب افزایش مشتریان یک رستوران می‌شود. همچنین ثابت شده که نوع موسیقی که در رستوران پخش می‌شود بر سفارش‌های مشتریان اثر می‌گذارد.

موسیقی چگونه باعث کاهش وزن می‌شود؟

زمانی که به موسیقی گوش می‌دهیم، هورمون‌های مختلفی ترشح می‌شوند. یکی از این هورمون‌ها، هورمون اندورفین است. ثابت شده که ترشح اندورفین باعث کاهش اشتها می‌شود.

اشتراگ گذاری مطلب

تبلیغات

با اشتراک در خبرنامه فودکس، همیشه در جریان جدیدترین اخبار و ترندهای تغذیه و سلامتی قرار بگیرید.

درباره ما

پلتفرم دیجیتال فودکس ایران با نوآوری، گسترش همکاری‌های بین‌المللی و افزایش آگاهی مصرف‌کنندگان به همکاری‌های بخش‌های مختلف صنعت غذا و نوشیدنی ایران سرعت و سهولت می‌بخشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مشابه

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

فرم درخواست حضور در فروشگاه صنعت غذا و نوشیدنی

"*" indicates required fields

این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

دریـــــافت کــاتالـــــوگ دیجیتال

فرم درخواست مشارکت در برنامه با متخصصان غذا ونوشیدنی

"*" indicates required fields

Max. file size: 128 MB.
در برند غذا و نوشیدنی
این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

دریـــــافت کــاتالـــــوگ دیجیتال