Search
Close this search box.

پلتفرم دیجیتال صنعت‌ غذا و نوشیدنی ایران

مصرف غذاهای تند در بارداری

7 دقیقه
مصرف غذاهای تند در بارداری

برای فردی که عاشق غذاهای تند و پرادویه‌ است، دست‌کشیدن از مصرف آن‌ها در دوره بارداری قطعاً بسیار سخت است. آیا واقعاً خوردن غذاهای تند در بارداری خطرناک است؟ در دوران پرحاشیه بارداری، بسیاری از افراد ممکن است نسبت به یک‌سری مزه‌ها یا ادویه‌های خاص حساس شوند و میل آن‌ها به خوردن این نوع غذاها یا ادویه‌ها کم شود یا برعکس از خوردن آن‌ها لذت ببرند. در بعضی موارد ممکن است شخص علاقه زیادی به خوردن غذاهاي تند در دوران بارداري داشته باشد، اما مصرف آن‌ها برای وی مضر باشد. در این مقاله از مجله فودکس به‌تفصیل در خصوص این موضوع صحبت می‌کنیم.

آیا خوردن غذاهای تند در بارداری ضرر دارد؟

در حالت کلی نمی‌توان گفت که خوردن غذاهای تند در دوران بارداری ضرر دارد. به‌عنوان یک اصل کلی، خوردن غذاهای تند در هیچ دوره‌ای از زندگی اشخاص به‌خودی‌خود مضر نیست؛ اما نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که طعم تند و غذاهای تند در برخی از افراد با ناسازگاری سیستم گوارش و معده آن‌ها همراه است. در افراد باردار نیز این موضوع وجود دارد. در واقع ممکن است بدن هر شخص در دوران بارداری نسبت به یک سری از مواد غذایی خاص واکنش نشان دهد یا حتی برخی افراد نسبت به مواد غذایی خاصی حساس شده یا مصرف آن‌ها اثر منفی روی بدن فرد باردار بگذارد. در این صورت بهتر است این غذاها در دوران بارداری مصرف نشوند؛ زیرا معده و دستگاه گوارش برخی افراد در دوران بارداری تحریک‌پذیرتر از سایر دوران می‌شود و ممکن است غذاهای تند باعث تشدید درد معده یا ناراحتی گوارش در آن‌ها شود. در حالت کلی در دوران بارداری بهتر است در خصوص غذاهای مصرفی با پزشک متخصص مشورت کرد.

عوارض خوردن غذاهای تند در بارداری

مصرف این نوع غذاها در دوران بارداری ممکن است باعث تشدید یا ایجاد برخی ناراحتی‌های گوارشی، سردرد و … شوند. در ادامه در خصوص برخی مشکلاتی که ممکن است در دوره بارداری پس از خوردن غذاهای تند ایجاد شود، صحبت می‌کنیم.

تشدید سوزش سر دل

بسیاری از خانم‌های باردار طی ماه‌های بارداری سوزش معده یا به‌اصطلاح سوزش سر دل را تجربه می‌کنند. علت این موضوع این است که در دوران بارداری هورمون‌های تولید شده باعث شل شدن دریچه بین مری و معده می‌شوند و به اسیدهای معده اجازه برگشت به مری را می‌دهند که این امر باعث ایجاد احساس سوزش معده در افراد می‌شود. در این افراد مصرف غذاهای تند و پرادویه می‌تواند باعث تشدید سوزش معده شود. به قطعیت نمی‌توان گفت که این مورد در کدام ‌یک از سه‌ماهه‌های بارداری بیشتر است و در افراد مختلف، متفاوت است؛ اما معمولاً در سه‌ماهه سوم، بیشتر از سایر دوران است، زیرا در این دوران بزرگ‌تر شدن بچه خود عاملی برای حرکت اسیدهای معده به‌طرف مری است. در نتیجه بهتر است در صورت احساس سوزش معده، مصرف غذاهای تند در سه‌ماهه سوم بارداری با احتیاط بیشتری باشد.

تشدید دل‌درد، سردرد و التهاب روده

مصرف غذاهای تند در افراد بارداری که التهاب روده دارند،  ممکن است علائم بیماری التهاب روده  (IBD) را تشدید کند. زیرا در بسیاری از افراد، غذاهای تند ممکن است کمی روده را تحریک کند؛ این اتفاق در زمان بارداری یا زمانی که شخص درگیر بیماری التهاب روده است، بیشتر خود را نشان می‌دهد. باید توجه داشت تشدید دل‌ درد ناشی از مصرف غذاهای تند در بارداری بیشتر برای افرادی می‌افتد که قبل از بارداری نیز علائم بیماری التهاب روده را داشته‌اند. از طرفی مصرف غذاهای تند در هنگام سردرد‌های ناشی از بارداری می‌تواند باعث تشدید درد شود. توصیه می‌شود تا زمان بهبود سردرد از مصرف غذاهای خیلی تند و فلفل خودداری کنید.

افزایش حالت تهوع صبحگاهی

اگر تهوع صبحگاهی شما در دوران بارداری زیاد است، بهتر است از خوردن غذاهای تند اجتناب کنید. انواع ادویه‌های تند، سس‌های تند و حتی فلفل‌های تند و چیلی می‌توانند در افزایش حالت تهوع صبحگاهی شما مؤثر باشند. با کاهش مصرف این نوع‌ غذاها در دوران بارداری شاهد کاهش تهوع صبحگاهی خواهید بود.

مزایای مصرف غذاهای تند در دوران بارداری

مصرف غذاهای تند در بارداری مزایایی نیز دارد. در ادامه به این موارد بیشتر می‌پردازیم.

گسترده‌تر شدن ذائقه کودک با مصرف غذاهای تند در دوران بارداری

حتماً می‌دانید که هرچه در دوران بارداری می‌خورید، کودک شما هم همان را می‌خورد. طعم‌های موجود در رژیم غذایی شما از طریق مایع آمنیوتیک (amniotic fluid) به کودک عزیزتان منتقل می‌شود. در اوایل هفته‌ی ۱۵، جوانه‌های چشایی فرزند شما به‌طور کامل تشکیل شده است. درنتیجه او می‌تواند طعم تمام غذاهایی را که شما مصرف می‌کنید، بچشد. پزشکان معتقدند که آنچه مادر مصرف می‌کند می‌تواند بر ذائقه و میزان میل فرزند به مصرف غذاهای متنوع اثر بگذارد؛ بنابراین خوردن غذاهای متنوع و همچنین ادویه‌های متنوع و غذاهای تند می‌تواند در گسترده‌تر شدن ذائقه کودک یا افزایش میل او به تجربه طعم‌های جدید و غذاهای تند مؤثر باشد.

تنوع غذایی می‌تواند در خلق مزه‌های جدید و امتحان کردن غذاهای مختلف به شما کمک کرده و ذائقه شما و کودک را به سمت غذاهای جورواجور و مزه‌های جدید ببرد. با این حال توصیه می‌کنیم حتما دستور پزشک خود را درباره مصرف خوراکی‌ها جدی بگیرید.

کمک به کاهش یا پیشگیری از ایجاد افسردگی در زنان باردار

مصرف انواع فلفل به دلیل دارا بودن ویتامین سی در آن‌ها می‌تواند علاوه بر افزایش سیستم ایمنی بدن، باعث پیشگیری از ایجاد افسردگی یا کمک به بهبود آن شود. مصرف غذاهای دریایی تند بهترین گزینه برای مقابله با افسردگی در دوران بارداری هستند؛ زیرا علاوه بر فلفل، ماهی هم یکی از غذاهایی است که در پیشگیری و بهبود افسردگی مؤثر است.

دلیل هوس خوردن غذاهای تند در بارداری

۹۰درصد از زنان در دوران بارداری، هوس خوردن مواد غذایی خاصی را دارند. اما علت این امر چیست؟ محققان هنوز در این زمینه به پاسخ قطعی نرسیدند؛ اما دو دلیل احتمالی برای آن مطرح شده است. دلیل اول این است که هورمون‌های ترشح شده در دوران بارداری باعث ایجاد میل و هوس شدید به خوردن برخی غذاها و طعم‌ها می‌شود. این هوس‌های غذایی تا حد زیادی تحت‌تأثیر فرهنگ غذایی افراد نیز است. برای مثال در‌ ژاپن بسیاری از افراد باردار هوس خوردن برنج دارند؛ زیرا برنج در فرهنگ غذایی این کشور جایگاه ویژه‌ای دارد. هوس خوردن غذاهای تند در دوران بارداری هم در کشورهایی مانند هند بیش از سایر کشورها است. دلیل دومی که مطرح می‌شود و البته احتمال ضعیف‌تری است، این است که هرآنچه که فرد باردار هوس خوردن آن را دارد، نشان‌دهنده نیاز بدن او نسبت به آن ماده غذایی است.

اگر شما هم هوس غذاهای تند هندی کردید، مقاله آن را بخوانید و از طعم‌های جدید لذت ببرید.

مصرف غذاهای دریایی در بارداری

خوردن غذاهای دریایی در دوران بارداری توسط پزشکان بسیار توصیه می‌شود. مصرف این نوع از غذاها به دلیل این‌که سرشار از پروتئین و امگا ۳ هستند توصیه می‌شود. امگا ۳ موجود در ماهی می‌تواند به تقویت و بهبود ارتباط سلول‌های مغزی مادر و جنین کمک کند. همچنین امگا ۳ باعث آزادشدن هورمون‌هایی می‌شود که خلق‌و‌خوی فرد باردار را بهتر می‌کنند. پس خوردن غذاهای دریایی در بارداری را فراموش نکنید.

آیا مصرف غذاهای تند به تسریع فرایند زایمان کمک می‌کند؟

بسیاری از افرادی که در ماه‌های آخر بارداری به‌سر برده‌اند، مصرف غذاهای تند را به‌عنوان عاملی برای تسریع شروع فرایند زایمان بیان کرده‌اند؛ اما از نظر پزشکی این امر اثبات نشده و پزشکان معتقدند مصرف غذاهای تند ارتباطی با زمان زایمان مادر ندارد. البته برخی نیز معتقدند که مصرف غذاهای تند در اواخر بارداری تولید پروستاگلاندین (prostaglandins) را افزایش می‌دهد که می‌تواند به زودتر شدن زمان زایمان کمک کند؛ ‌اما این استدلال هم صددرصد توسط پزشکان اثبات نشده است.

حرف آخر

برخی افراد علاقه شدیدی به خوردن غذاهای تند دارند. این میل و علاقه به خوردن غذاهای تند ممکن است در دوران بارداری نیز ادامه داشته باشد و مادر را با این نگرانی که آیا مصرف غذاهای تند برای کودک و سلامت او ضرر دارد یا خیر، مواجه کند.

در حالت کلی، هیچ منعی برای مصرف غذاهای تند وجود ندارد؛ اما اگر مادر دارای برخی بیماری‌های زمینه‌ای مانند روده تحریک‌پذیر باشد، بهتر است مصرف این‌گونه غذاها با احتیاط و با مشورت پزشک متخصص باشد. در این مقاله برخی عوارض و برخی مزایای خوردن غذاهاي تند در بارداري بیان شد. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.

سؤالات متداول

آیا مصرف غذاهای تند باعث تشدید دل‌درد در دوران بارداری می‌شود؟

بله. مصرف این نوع غذاها در دوران بارداری باعث می‌شود که اگر شخص سردرد یا دل‌درد دارد، تشدید شده یا بهبود آن به تأخیر بیفتد. مصرف غذاهای تند می‌تواند التهاب‌های روده را افزایش دهد و به همین دلیل می‌تواند باعث افزایش دل‌درد شود.  به همین دلیل مصرف این نوع غذاها در هنگام دل‌درد توصیه نمی‌شود.

چند نمونه از عوارض مصرف غذاهای تند در بارداری را نام ببرید؟

از جمله عوارض مصرف غذاهای تند در دوران بارداری می‌توان به سوزش معده، افزایش سردرد و تحریک سیستم روده و التهاب گوارش و افزایش حالت تهوع صبحگاهی اشاره کرد. در افرادی که قبل از بارداری روده تحریک‌پذیر یا التهاب روده داشته‌اند، لازم است بدانند که ممکن است بیماری آن‌ها در دوران بارداری و با مصرف غذاهای تند بیشتر می‌شود. علاوه بر این، سوزش معده نیز که یکی از عوارض عادی بارداری است با خوردن مواد غذایی تند تشدید می‌شود و مخصوصاً در ماه‌های آخر بارداری بهتر است مصرف نشود.

آیا می‌توان به قطعیت گفت که خوردن غذاهای تند در بارداری مضر است؟

به قطع نمی‌توان گفت که مصرف این نوع غذاها در دوران بارداری مضر است یا مفید؛ زیرا شرایط بدنی هر شخص در دوران بارداری با دیگری متفاوت است. در حالت کلی مصرف غذاهای تند در بارداری مزایا و معایبی دارد؛ اما این مزایا و معایب در بدن هر شخص متفاوت از دیگری است. به همین دلیل بهترین کار این است که شخص باردار با مشورت پزشک و بررسی وضعیت و علائم خود در مصرف این نوع غذاها در دوران بارداری تصمیم بگیرد.

اشتراگ گذاری مطلب

تبلیغات

با اشتراک در خبرنامه فودکس، همیشه در جریان جدیدترین اخبار و ترندهای تغذیه و سلامتی قرار بگیرید.

درباره ما

پلتفرم دیجیتال فودکس ایران با نوآوری، گسترش همکاری‌های بین‌المللی و افزایش آگاهی مصرف‌کنندگان به همکاری‌های بخش‌های مختلف صنعت غذا و نوشیدنی ایران سرعت و سهولت می‌بخشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مشابه

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

فرم درخواست حضور در فروشگاه صنعت غذا و نوشیدنی

"*" indicates required fields

این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

دریـــــافت کــاتالـــــوگ دیجیتال

فرم درخواست مشارکت در برنامه با متخصصان غذا ونوشیدنی

"*" indicates required fields

Max. file size: 128 MB.
در برند غذا و نوشیدنی
این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .

دریـــــافت کــاتالـــــوگ دیجیتال