پس از بررسی نتایج حاصل از مطالعهای جدید، محققان اظهار داشتند که از میان افراد شرکتکننده، آنهایی که روزانه به میزان مناسب قهوه حتی با شکر مصرف میکردند نسبت به سایرین 30 درصد کمتر با خطر مرگ مواجه شدند. با بررسی این تحقیق، در این بخش از مجله فودکس، همراه ما باشید.
محققان در مطالعهای که در اواخر ماه می، سال 2022 در سالنامه پزشکی داخلی (The Annals of Internal Medicine) منتشر شد، نشان دادند که میان نوشیدن قهوهی روزانه و کاهش خطر مرگومیر ارتباطی وجود دارد. کسانی که روزانه 1.5 تا 3.5 فنجان قهوه مینوشند، حتی با یک قاشق چایخوری شکر، تا 30درصد بیشتر از کسانی که قهوه نمینوشند، عمر میکنند. افرادی که قهوه غلیظ بدون شکر مصرف میکردند، در طول مطالعه بین 16 تا 21 درصد کمتر با خطر مرگومیر مواجه شدند. جالب است بدانید افرادی که روزانه 3 فنجان قهوه مینوشیدند، در مقایسه با سایر افرادی که نوشیدنیهای غیرقهوه مصرف میکردند، میزان کمتری از مواجهه با خطر مرگ را به خود اختصاص دادهاند.
محققان دادههای مصرف قهوه جمعآوریشده را توسط U.K. Biobank، که یک بانک اطلاعات پزشکی بزرگ شامل مشخصات مربوط به سلامت مردم در سراسر انگلیس است، تجزیه و تحلیل کردند. آنها اطلاعات جمعیتی، شیوه زندگی و رژیم غذایی بیش از 170هزار نفر؛ بین 37 تا 73 سال را در یک بازهی زمانی تقریبا 7 ساله مورد بررسی قرار دادند. خطر مرگومیر برای افرادی که قهوهی بدون کافئین یا باکافئین مصرف میکردند، پایینتر بود.
دکتر کریستینا وی، استادیار دانشکده پزشکی هاروارد و معاون سردبیر این مجله علمی، در اینباره میگوید: “این یافتهی بزرگی است! موارد بسیار کمی وجود دارد که میتواند مرگومیر را تا 30 درصد کاهش دهد.” او در ادامه افزود: «با این حال باید حین تفسیر نتایج این مطالعه بسیار احتیاط کرد. این یک مطالعهی مشاهدهای است؛ به این معنا که دادهها نمیتوانند بهطورقطعی ثابت کنند که تنها قهوه، خطر مرگ را کاهش میدهد. ممکن است عوامل دیگری مربوط به شیوهی زندگی مثل رژیم غذایی سالمتر یا تمرین ورزشی مداوم، در بین افرادی که قهوه مینوشند وجود داشته باشد.»
در این مطالعه، مقدار شکر اضافهشده در هر فنجان قهوه، تنها کمی بیشتر از یک قاشق چایخوری بوده است؛ بسیار کمتر از آنچه بهطور معمول به بسیاری از نوشیدنیهای شیرین در فروشگاههای زنجیرهای قهوه در سراسر کشور اضافه میشود.
دکتر اریک گلدبرگ، دانشیار بالینی پزشکی در N.Y.U. دانشکده پزشکی گروسمن، گفت که این مطالعه، جدیدترین حلقه از زنجیره مطالعات قوی درباب مزایای قهوه برای سلامتی است. تحقیقات قبلی نیز نشان دادند که مصرف قهوه با کاهش ریسک ابتلا به بیماریهایی چون دیابت نوع2، ناراحتیهای قلبی، پارکینسون، سرطان کبد و پروستات و سایر موارد مربوط به سلامتی ارتباط دارد. او افزود که دانشمندان دقیقا نمیدانند چه چیز باعث میشود قهوه تا این حد مفید باشد، اما گفته میشود که شاید پاسخ به این سوال را بتوان در محتوای آنتیاکسیدانی قهوه، که مانع آسیب به سلول میشود یا آن را به تأخیر میاندازد، جستجو کرد.
بث چرونه، یک متخصص تغذیه از کلینیک کلیولند در اوهایو میگوید که دانهی قهوه حاوی مقادیر زیادی آنتیاکسیدان است که میتواند به تجزیه رادیکالهای آزاد که باعث آسیب به سلولها میشوند، کمک کند. با گذشت زمان، رادیکالهای آزاد، التهاب بدن را افزایش میدهد که این امر منجر به تشکیل پلاک مربوط به بیماریهای قلبی میشود. به همین دلیل متخصصان تغذیه، توصیه فراوان جهت مصرف نوشیدنی و غذاهای حاوی آنتیاکسیدان دارند. اما با اینحال در صورت مصرف اندازه، قهوه به عنوان بهترین نوشیدنی برای تقویت قلب نیز شناخته میشود.
شاید اکنون بد نباشد طرز تهیه قهوه فرانسه، طرز تهیه قهوه ترک و یا طرز تهیه قهوه استارباکس را یاد بگیرید!
البته این احتمال نیز وجود دارد که اغلب افراد علاقمند به قهوه بهطور کلی دست به انتخابهای غذایی سالمتری میزنند. دکتر کلدبرگ افزود: اینگونه افراد معمولا بهجای دریافت کافئین از منابع ناسالم، مثل نوشیدنی انرژیزا یا سودا، ترجیح میدهند یک نوشیدنی سرد یا یک شات قهوه صرف کنند. تمام نوشیدنیهای انرژیزا، همهی موادغذایی مصنوعی در مقابل قهوه که عموما از آن بهعنوان نوشیدنیای “فرآورینشده” یاد میشود، قند فراوانی دارند.
دکتر وی در ادامه سخنانش افزود: علیرغم شواهد دلگرمکننده در مورد قهوه، همچنان دادههای کافی وجود ندارد که نشان دهد افرادی که درحال حاضر قهوه نمینوشند حتما بایستی سرزدن به استارباکس را درکارهای روزمره خود بگنجانند. حتی مشتاقان و طرفداران قهوه نیز نباید از این مطالعه به عنوان توجیه برای مصرف بیش ازحد قهوه استفاده کنند.
علاوهبراین، مطالعه اخیر نشان داده است که فواید قهوه برای افرادی که بیش از 4.5 فنجان قهوه مصرف میکنند، کاهش یافته است. همچنین مطالعات پیش از این نیز ثابت کردهاند که مصرف “بیشازحد” قهوه؛ بیش از 7 فنجان در روز میتواند عوارض فراوانی داشته باشد. دکتر کلدبرگ نیز گفت:”اعتدال خوب است؛ اما مصرف زیادی چیزی که خوب است، الزامأ کار بهتری نیست.”