Search
Close this search box.

پلتفرم صنایع غذایی و کشاورزی ایران

آشنایی با دنیای کالاهای تند مصرف (FMCG)

4 دقیقه

تابه‌حال اسم کالای تند مصرف یا  FMCG  به گوشتان خورده است؟ اصطلاحی پرکاربرد در صنعت که شاید خیلی از افراد معنی درست و کامل آن را یا حتی تفاوت محصولات FMCG  با دیگر محصولات را ندانند. به همین دلیل در مجله فودکس مقاله‌‌ای مفصل را به این مبحث اختصاص دادیم.

کالاهای تند مصرف

کالاهای تند مصرف، محصولاتی هستند که سرعت فروش بالایی دارند و از نرخ نسبتا پایینی نیز برخوردارند. این محصولات را همچنین محصولات مصرفی بسته‌بندی شده نیز می‌نامند.
کالاهای تندمصرف به دلیل تقاضای بالایی که دارند (مثل نوشیدنی‌های غیرالکلی و شیرینی‌جات)، یا به دلیل ماندگاری کمی که دارند (مثل گوشت، لبنیات و محصولات پخته شده) معمولاً مدت زیادی در فروشگاه‌ها نمی‌مانند. این محصولات به‌صورت مکرر خریداری می‌شوند، با سرعت بالایی به مصرف می‌رسند، قیمت اندکی دارند و در مقادیر بالا به فروش می‌رسند. سرعت به فروش رسیدن این محصولات نیز بالاست.

کالاهای کند مصرف

کالاهای کُند مصرف، محصولاتی هستند که عمر طولانی‌تری دارند و در طی مدت زمان بیشتری هم به فروش می‌رسند؛ مثل مبلمان یا اسباب و اثاثیه منزل.

کالاهای تند مصرف و ماندگاری در قفسه‌ فروشگاه‌ها

محصولات مصرفی محصولاتی هستند که برای مصرف متوسطی تهیه می‌شوند و شامل 3 دسته مختلف نیز هستند:

  • محصولات با ماندگاری زیاد
  • محصولات با ماندگاری کم و خدمات
  • محصولات با ماندگاری بالا و عمرِ فروشگاهیِ سه سال یا بیشتر

کالاهای تند مصرف، عظیم‌ترین بخش از کالاهای مصرفی را شامل می‌شوند. این دسته از کالاها در میان مجموعه محصولات با ماندگاری کم قرار می‌گیرند چرا که فوراً به مصرف می‌رسند و عمر فروشگاهی پایینی نیز دارند.
در دنیا تقریباً همه، هر روزه از کالاهای تند مصرف استفاده می‌کنند. این‌ها خرید‌های مقیاس کوچکی هستند که معمولاً در سوپرمارکت‌ها، خواربار فروشی‌ها و بازارها به آن می‌پردازیم. برای ذکر مثال، می‌توان به مواردی همچون شیر، آدامس، میوه و سبزیجات، دستمال توالت، نوشابه و داروهایی که به نسخه پزشک نیازی ندارند، اشاره کرد.
کالاهای تند مصرف از این جهت اهمیت دارند که بیش از نیمی از هزینه‌های مشتریان را شامل می‌شوند، اما درعین‌حال شامل ریسک و خودنمایی کمتری از جانب خریدار می‌شوند. طبیعتاً میزان خودنمایی محصول و حساسیت خریدار هنگام خرید یک کالای ماندگار مثل خودرویی جدید و یا تلفن همراه هوشمند با طراحی فوق‌العاده، بیشتر از محصولی همچون یک نوشابه انرژی‌زاست که تنها 2 دلار خرج برمی‌دارد.

انواع کالاهای تند مصرف را بشناسیم

همان‌طور که پیشتر در فودکس ایران اشاره کردیم، کالاهای تند مصرف محصولاتی با ماندگاری اندک و یا کالاهایی هستند که عمر کوتاهی دارند و در بازه زمانی کوتاهی هم به مصرف می‌رسند.
کالاهای تند مصرف را نیز می‌توان در دسته‌های متنوعی قرار داد:

  • محصولات فرآوری شده: پنیر، پاستاهای بسته‌بندی شده
  • وعده‌های غذایی آماده
  • نوشیدنی‌ها: آب معدنی، نوشابه انرژی‌زا و آبمیوه
  • محصولات پخته شده: کیک و کلوچه و نان شیرینی
  • محصولات خشک و تازه و منجمد: میوه، سبزیجات، نخود سبز منجمد و هویج، کشمش و آجیل
  • قرص و دارو: آسپیرین، مسکن و سایر داروهایی که نیازی به نسخه پزشک ندارند
  • محصولات تمیزکننده: گاز پاک کن، شیشه شوی و مایع ظرفشویی
  • محصولات آرایشی و بهداشتی: محصولات مراقبت از مو، کانسیلر، خمیر دندان و صابون
  • لوازم دفتر کار: خودکار، مداد و ماژیک

صنعت کالاهای تند مصرف

از آنجا که کالاهای تند مصرف نرخ فروش بالایی دارند، بازار این محصولات نه فقط وسیع، بلکه بسیار رقابتی است. برخی از بزرگ‌ترین کمپانی‌های دنیا در این صنعت درگیر رقابت با یکدیگر هستند که از جمله این کمپانی‌ها می‌توان به کوکاکولا، نستله، جنرال میلز، دُله، یونیلور و غیره اشاره کرد.
اما راه پیروز شدن بر سایر رقبا چیست؟ کمپانی‌هایی از این دست بایستی تمرکز خود را بر بازارِ کالاهای تند مصرف معطوف کنند تا از این طریق مشتریان را به خرید کالاهای خود ترغیب کنند.
به همین دلیل است که بسته‌بندی در پروسه تولید از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. سیستم‌های لجیستیک و توزیع، اغلب برای اثرگذاریِ حداکثری به بسته‌بندی دوم و سوم احتیاج دارند. بسته‌بندی واحد و اولیه نقش ویژه‌ای در حفاظت از محصول و طول عمر فروشگاهی محصول ایفا می‌کند و همچنین اطلاعاتی را برای مشتری فراهم می‌آورد و او را به خریدن محصول ترغیب می‌کند.
کالاهای تند مصرف در مقادیر بالا به‌فروش می‌رسند و به همین دلیل منبعی قابل اطمینان برای رسیدن به سود درنظر گرفته می‌شوند. این حجم از فروش بالا همچنین می‌تواند حاشیه سوددهی اندک را به تعادل برساند.
سهام کالاهای تند مصرف رشد کمی دارند اما انتخاب‌‎های کم‌خطر و قابل پیشبینی‌ای هستند که سودی باثبات و مرتب را به همراه خواهند داشت.

کالاهای تند مصرف و تجارت الکترونیک

مصرف‌کنندگان در سراسر دنیا به شکلی روزافزون در حال خرید به صورت آنلاین هستند چرا که این عمل رفاه بیشتری نسبت به خرید حضوری برای آنان به ارمغان می‌آورد؛ از تحویل کالا درب منزل گرفته تا تنوع بالای محصولات و قیمت‌های پایین.

جای تعجب نیست که مطرح‌ترین محصولات در زمینه تجارت الکترونیک، کالاهای غیرمصرفی، کالاهای با ماندگاری بالا و کالاهای مرتبط با سرگرمی هستند. بازار آنلاین خرید خواروبار و سایر محصولات مصرفی روبه‌رشد است چرا که کمپانی‌ها تعریف تازه‌ای از ارسال کالا را ارائه می‌کنند که مدت زمان ارسال و تحویل یک کالای مورد نظر را کاهش می‌دهد. اگرچه محصولات غیرمصرفی ممکن است همچنان بر محصولات مصرفی چیره باشند اما افزایش اثرگذاری لجستیک از طریق کانال‌های تجارت الکترونیک برای دستیابی به کالاهای تند مصرف، رشد قابل‌توجهی داشته است.

حرف آخر

در این مقاله با مفاهیمی ارزشمندی آشنا شدیم:
– کالاهای تند مصرف محصولاتی با ماندگاری کم هستند که فروش بالا و هزینه نسبتاً کمی دارند.
– کالاهای تند مصرف حاشیه سود کمی دارند اما بیش از نیمی از تمام هزینه‌های مصرف‌کنندگان را شامل می‌شوند.
– شیر، آدامس، میوه و سبزیجات، دستمال توالت، نوشابه و داروهایی که نیازی به نسخه پزشک ندارند، از جمله کالاهای تند مصرف هستند.
برای خرید کالاهای غیرمصرفی و زمانی که مشتری چیزی را مدنظر دارد، میان جستجوی آنلاین و خرید حضوری، ارتباطی یک‌به‌یک وجود دارد. محصولات مصرفی از خرید و جستجوی آنلاین کمتری نسبت به محصولات غیرمصرفی برخوردارند اما درست به اندازه جستجو و خرید آنلاین جولان می‌دهند که همین به‌خودی‌خود می‌تواند عاملی برای بالارفتن میزان فروش اینترنتی آنان باشد.

اشتراگ گذاری مطلب

تبلیغات

با اشتراک در خبرنامه فودکس، همیشه در جریان جدیدترین اخبار و ترندهای تغذیه و سلامتی قرار بگیرید.

درباره ما

پلتفرم دیجیتال فودکس ایران با نوآوری، گسترش همکاری‌های بین‌المللی و افزایش آگاهی مصرف‌کنندگان به همکاری‌های بخش‌های مختلف صنعت غذا و نوشیدنی ایران سرعت و سهولت می‌بخشد.

5 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مشابه

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

فرم درخواست حضور در فروشگاه صنعت غذا و نوشیدنی

فیلد های "*" اجباری هستند

این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.

دریـــــافت کــاتالـــــوگ دیجیتال

فرم درخواست مشارکت در برنامه با متخصصان غذا ونوشیدنی

فیلد های "*" اجباری هستند

حداکثر اندازه فایل: 128 MB.
در برند غذا و نوشیدنی
این قسمت برای اهداف اعتبارسنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند.

دریـــــافت کــاتالـــــوگ دیجیتال