دنیا با سرعت بالایی درحال پیشرفت بود. بشر یکهتاز بر زمین و تمام منابع و داراییهای زمین، هر روز اتفاقی جدید رقم میزد تا اینکه سدی به نام ” کووید 19 ” تمام جهان را متوقف کرد. زندگیها، مشاغل، کسبوکارهای نوپا و حتی کارخانجات و تولیدیهای بزرگ همه و همه تحت شعاع قرار گرفتهاند.
مردم با هر فرهنگ و سبک زندگیای که داشتند، مجبور به تغییردادن عادتهایشان شدند. عادتهای روزانهی معمولی در صف رفتارهای پرخطر قرارگرفتهاند و دنیا دچار یک “احتیاط جمعی” شده است.
- اما سهم ما به عنوان فعالان صنعت صنایع غذایی از این چالش چیست؟
- میتوان با ارائه راهکاری نوین، بر تبعات این چالش چیره شد و کسبوکار خود را نجات داد؟
اگر کروناویروس، حیات کسبوکار غذایی شما را به چالش کشیده است، با این مقاله از مجله فودکس همراه باشید. با هم عملکرد صنعتگران بزرگ دنیا در حوزه صنایع غذایی را در روزهای پساکرونا بررسی میکنیم.
صنعتگران و تولیدکنندگان در مواجهه با چالشی به نام کرونا چه کردند؟
پس از تاکید بر رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در گردهماییهای عمومی و فعالیتهای اجتماعی توسط دولتهای مختلف در سراسر دنیا برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا، رستورانها به ناچار مجبور به کاهشدادن ظرفیت فضای داخلی خود شدند تا از تجمع افراد جلوگیری کرده باشند.
با شیوع کرونا و جدیتر شدن قرنطینههای خانگی، رستورانها برای حفظ کسبوکار خود و همچنین برای تداوم خدمترسانی به مشتریان به سرو غذای بیرون بر روی آوردهاند. همین امر نیز به افزایش چشمگیر سفارش غذا و ارسال غذا به بیرون از محیط رستوران منجر شده است.
یکی از کمپانیهای ارسال غذا بهتازگی با عضویت بیش از 600 رستوران به مجموعه خود روبرو شده است؛ رستورانهایی که در این ایام تصمیم گرفتند از این طریق حجم فروش خود از طریق ارسال غذا را افزایش دهند. بر اساس تحقیقات انجام شده در مجله فودکس تا اول ماه مارس، در مقایسه با ماه گذشته، رشد 50 درصدی عضویت رستورانها مشاهده شده است.
یکی از سخنگویان این کمپانی توضیح میدهد: «ما افراد را به استفاده از رستوران خانگی تشویق میکنیم؛ پرتال آنلاینی که اطلاعاتی در مورد چگونگی ارسال غذا به مشتریان ارائه میدهد. همچنین پرتال دیگری نیز از طریق نرمافزار تلفن همراه در دسترس است که افراد از طریق آن میتوانند دست به سفارش محصولات مختلف در بازار بزنند.»
این کمپانی علاوه بر ایجاد راهحلهایی سهل و مطمئن برای مشتریان، از این طریق میتواند اطلاعات مفیدی را نیز در اختیار رستوراندارها بگذارد. سخنگوی این کمپانی طی اظهاراتی چنین بیان داشته: « از این اطلاعات و دادهها همچنین میتوان دریافت که مشتریان در هفتههای اخیر چه چیزی را بیشتر سفارش دادهاند و از طریق آن میتوانیم با رستورانهای تحت عضویت خود همکاری کنیم تا با بررسی منوهای خود غذاهایی را اضافه کنند که به عنوان مثال باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن میشود.»
وی در ادامه میگوید: «بهعنوان مثال، یکی از رستورانها، سالادی را پیشنهاد میدهد که ترکیباتی همچون سالمون دودی، کلمبرگ و کلم بروکلی را در خود دارد. رستورانی دیگر نوعی چای گیاهی را عرضه میکند که هیچ افزودنی شیمیایی ندارد.»
راهحل نجات صنعت غذاونوشیدنی در دوران کرونا
همانطور که این بیماری کسب و کارهای مختلفی را ناچار به در پیش گرفتن سیاستهای انعطافپذیر و کار از خانه کرده، در عین حال فرصتی را در اختیار صنعت غذا و نوشیدنی قرار داده تا درنظر بگیرند که چگونه میتوانند خود را با شرایط وفق دهند و تا زمان بازگشت به وضعیت عادی، برای بقای کسبوکار خود چارهای بیاندیشند.
در حال حاضر در بخش غذا و نوشیدنی، تکنولوژیای همچون هوش مصنوعی تنها در جهت امور سادهسازی شده بهکار میرود. وقتی بحث درک ترندهای غذایی به میان میآید، کسب و کارهای مرتبط به صنعت غذا و نوشیدنی به مطالعه و بررسی دقیق مطالعات مرتبط با مصرفکننده میپردازند که خود میتواند دشوار باشد. چرا که آنها مجبور به طراحی این بررسی، یافتن افرادی برای نظرسنجی، جدولبندی کردن نتایج، تفسیر آنها و رسیدن به جمعبندی خواهند شد.
هوش مصنوعی در صنعت غذا و نوشیدنی چه خواهد کرد؟
بهکارگیری هوش مصنوعیِ ترکیب شده با تحقیق کدگذاری شده و سایر دادهها به این معناست که کسبوکارهای مرتبط با صنایع غذا و نوشیدنی میتوانند حجم عظیمی از دادهها را پردازش کنند. زیرا هوش مصنوعی میتواند به بررسی صدها هزار داده بپردازد و از این طریق آماری دقیق، ضروری و واقعی ارائه کند.
ایان چپمن بَنکس، مدیر اجرایی کمپانی Sqreem که با کسبوکارهای مرتبط با صنایع غذا و نوشیدنی کار میکند، میگوید: «با شایع شدن قرنطینه و ماندن در خانه که در سراسر دنیا در حال اجراست، تقاضا برای سفارش و تحویل محصول رو به افزایش است. برای کمک به برنامهریزی هرچه بهترِ صنایع غذا و نوشیدنی، میتوانیم به یکپارچه کردن و تحلیل دادهها بپردازیم تا بفهمیم افراد در چهوقت، درکجا و بهدنبال چهچیزی میگردند. این موضوع بدان معناست که ما میتوانیم زمان به اوج رسیدن تقاضا را بفهمیم و علاوهبراین دریابیم که این تقاضا از کجا میآید و چه نوع غذایی در این تقاضا موردتوجه است.»
او اینطور ادامه میدهد: «این مسئله به چگونگی عملکرد خدمات غذا و تحویل غذا کمک میکند و اثرگذاری آنان را در این دورهای که منابع و امکانات محدود شدهاند، به حداکثر میرساند. کمپانیهای مختلف نیز میتوانند با آگاهی دقیق از میزان تقاضا و همچنین استفاده کافی و لازم از نیروی انسانی برای تهیه و ارسال غذا، میزان دورریز بودن مواد غذایی را به حداقل برسانند.»
بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط مجله فودکس ایران، یکی از کمپانیهایی که دست به این کار زده کمپانی Ebb & Flow Group است. این کمپانی دریافته که دادههای در دسترس، اینروزها تا چه حد عظیم و تاثیرگذار بر کسبوکارش هستند و از این طریق به حیات و رشد خود ادامه خواهد داد. این بدان معناست که این کمپانی چارهای جز فراهم ساختن اطلاعات و دادهها برای بقا و ماندن در میدان رقابت با سایر رقبا ندارد.
آزمایشگاه Dark Kitchen با استفاده از دادههای 200 هزار نفر و بررسی رفتار و تجربیات مصرفکنندگان در سنگاپور، توانسته به تحلیلی صحیح از تجربه مصرفکنندگان دست پیدا کند، تقاضای آنان را پیشبینی کند و گرایش رفتاری آنها را برای خرید ترسیم کند. آزمایشگاه Dark Kitchen به مطالعه طعمها، ترکیبات، اولویت مشتریان و ترندها پرداخت و توانست پی ببرد که کارمندان اداری تقاضای چه نوع غذاهایی را دارند.
آنها دریافتند که مصرفکنندگانِ هدفشان به غذاهایی همچون غذاهای محلی و همچنین غذاهایی که برای سلامتشان مفید است، علاقهمندند. این افراد همچنین ترجیح میدهند غذای خود را با خیالی آسوده و در کیفیتی بهدور از سر و صدا سرو کنند.
فلیپ ک. هلفراید، سرمایهگذار ارشد Ebb & Flow Group اینطور میگوید: «ما از هوش مصنوعی برای خلق مفاهیم، توسعه برندها، اطلاعرسانی تصمیمات شغلی و حتی در جهت کمک به کمپانیها برای اتخاذ تصمیمات تجاری و استراتژیک بهره میبریم. استفاده از هوش مصنوعی نه تنها به ما بینشی میدهد که بر اساس آن میتوانیم کارِ بر پایه حدس و گمان را از کسبوکار، برند و طراحی منوی خود خارج کنیم، بلکه پا را فراتر از این هم میگذارد و به ما کمک میکند تا دریابیم که چه زمانی برای نزدیک شدن به مخاطب و چه کانالی برای بازاریابی و تبلیغات مناسبتر است.»
طبق تحقیقات صورتگرفته روی رفتار کمپانیهای مطرح جهانی، یکی از کمپانیها از تحلیل دادهها در جهت تطابق عرضه و تقاضا استفاده میکند و بر اساس دادههای موجود و شرایط قابلپیشبینی، به تخمین کالاهای مورد نیاز برای عرضه در هر منطقه میپردازد و از این طریق اطمینان حاصل میکند که به مقدار کافی و در زمان و مکان مناسب، تقاضا وجود خواهد داشت. این مهم به افرادی که مسئول اجرای عملیات ارسال محصول هستند کمک میکند تا در تمام طول سال برای هرگونه رفتوآمدی (به جهت ارسال محصول) آماده باشند.
این کمپانی از الگوریتم خاصی به نام Frank استفاده میکند تا از این طریق بتواند فرایند ارسال محصول را به گونهای موثرتر به انجام برساند. این الگوریتم که همچون یک سلسله اعصاب عمل میکند، اینگونه طراحی شده که عوامل مختلفی همچون پروفایل مخاطب، میزان فاصله از او، آبوهوا و مدتزمان تحویل سفارشات را در نظر بگیرد تا از این طریق بتواند بهترین و موثرترین روش توزیع را پیدا و اطمینان حاصل کند که تمام سفارشات در کوتاهترین زمان ممکن، حتی در زمان اوج کار، به دست مصرفکننده میرسد.
سخنگوی این کمپانی این چنین میگوید: «از آنجایی که این پدیده در سال 2017 معرفی شد، توانست کیفیت مدت زمان ارسال سفارش را تا 20 درصد بهبود ببخشد و شعبه سنگاپور را به یکی از بهترین شعبههای کمپانی ما در سراسر جهان تبدیل کند. از آنجاییکه رانندگان پیک بهطور میانگین برای به مقصد رساندن هر محصول 6 دقیقه زمان صرف میکنند، میتوانند محصولات بیشتری را به مقصد برسانند و در نتیجه برای ساعات اضافهای که به کار مشغول بودهاند، دستمزد بیشتری دریافت کنند. هدف ما همیشه این بوده تا سفارشات را در بهترین و موثرترین حالت ممکن، درب منازل مشتریان تحویل دهیم.»
وی همچنین در مورد تجربیات شخصیسازی شدهای که شامل نوع مدل یادگیری ماشینی که کارش پیشبینی اولویتهای کاربر بر اساس دادهها است، توضیح میدهد و اینطور عنوان میکند که چنین رستورانهایی از رتبه بهتر و بالاتری نیز برخوردار هستند. او میگوید: «اینها قادرند غذاهایی که مشتریان خواهان آن هستند را بیشتر و غذاهایی که طالب کمتری دارند را کمتر ببینند. از چارچوب دیدگاه یک رستوران، هوش مصنوعی همچنین میتواند با ارزیابی مدتزمانی که رستوران صرف آمادهسازی یک محصول میکند، به کاهش منتظر ماندن پیکهای ارسال غذا نیز کمک کند.»
با مروری بر چند کمپین موفق 2021 میتوانید درک بهتری از راهکارهای صاحبان این صنعت در این دوران داشته باشید.
صنعت غذا و نوشیدنی در دوران پساکرونا
هوش مصنوعی علاوه بر استفاده از دادهها و تحلیل آنها برای کسب آگاهی از رفتار مشتری در طی دوران کرونا و پس از آن، میتواند به شکلی بالقوه در صنعت غذا و نوشیدنی مورد استفاده قرار بگیرد تا با بهینهسازی زنجیره غذایی و کاهش اسراف در از بین رفتن غذا در داخل رستورانها، به پایداری این صنعت کمک شایانی کند.
استفاده از دادههای هوش مصنوعی در جهت آزمودن ایدهها و مفاهیم نو آن هم طی 8 تا 12 هفته به این معناست که توانایی آزمون و خطا میتواند راه را برای شکوفا شدن کارآفرینان غذایی باز کند و صنعت غذا و نوشیدنی را به طراوت و چالاکی برساند.
استفاده از هوش مصنوعی همچنان میتواند درهایی را برای ارتباط میان صنایع مختلف باز کند. به عنوان مثال، چنانچه فردی تحت رژیم پزشکی قرار دارد، هوش مصنوعی میتواند رستورانها و وعدههای غذایی خاصی را که با رژیم او همخوانی داشته باشد، به او معرفی کند.
تردیدی نیست که صرف میلیارها دلار بودجه و از میانرفتن میلیونها شغل، عصر تاریکی را برای صنعت غذا و نوشیدنی به بار آورده. در پیش گرفتن اقداماتی برای بقای کسب وکار در آینده میتواند نجات بخش این مشاغل در دراز مدت باشد.
حرف آخر
مهمترین بخش در پیشبردن امور، بازخوانی و نگاه کردن به تجربیات افراد بزرگی است که هممسیر با ما هستند. در این مقاله با گزارشی از عملکرد و راهحلهای شرکتهای جهانی سعی کردیم در ارائه راهکارهای نوین موثر باشیم. کرونا چالشی جهانی برای تمامی کسبوکارها و مشاغل است. که باید به سرعت و هوشمندانه، برنامههای کسبوکاری خود را مطابق با آن تغییر دهیم. استفاده از هوش مصنوعی در صنعت آبوغذا، گزینهای پیش رو است که اکثر کسبوکارهای جهانی به سراغش رفتهاند و از همین طریق توانستهاند خود را مثل سابق سرپا نگهدارند. قطعا با مطالعه دقیقتر این مقاله ایدهها و راهکارهای جدیدی به ذهنشما خطور خواهد کرد.