شرکت نستله عنوان بزرگترین شرکت در حوزه صنایع غذایی را به خود اختصاص داده و در واقع یک شرکت چندملیتی محسوب میشود. محدوده فعالیت این شرکت مربوط به فرآوری محصولات غذایی و نوشیدنی میشود و یکی از موفقترین شرکتها است. همراه ما در مجله فودکس باشید.
ممکن است این سوال برایتان پسش بیاید که نستله برای کدام کشور است؟ نستله یک شرکت سوئیسی است که در کشورهای مختلفی شعبه دارد. دفتر مرکزی آن واقع در شهر ووه (vevey) در کانتون ود (Conton vaud) سوئیس است. نستله طی سالهای مختلف جزو 100 شرکت غذایی برتر در دنیا شناخته شده و در سال 2014، عنوان بزرگترین شرکت غذایی را به خود اختصاص داده است.
محصولات شرکت نستله گستره وسیعی دارد؛ نستله علاوه بر اینکه جزء شرکتهای تولیدکننده آب معدنی است، در تولیدات قهوه، چای، محصولات لبنی، غذای کودک، غلات صبحانه، غذای حیوانات خانگی، غذای منجمد، مکمل دارویی، شیرینیجات و انواع میانوعده،نیز دست دارد و همگی تولیدات این شرکت موفق هستند.
شرکت چندملیتی و بزرگ نستله زیرمجموعههای زیادی دارد. شرکتهای نسکافه (Nescafé)، نسپرسو (Nespresso)، نسکوئیک (Nesquik)، اسمارتیس (Smarties) و کیتکت (Kitkat)، همگی مربوط به شرکت نستله هستند. هر کدام از این مجموعهها سالانه بیش از یک میلیارد دلار فروش دارند.
جالب است بدانید که نستله در 189 کشور فعالیت دارد و در 447 کارخانه آن، تقریبا 339هزار نفر مشغول به کار هستند. شرکت نستله پس از سالها موفقیت پیدرپی، گامی فراتر از صنایع غذایی برداشت و امروزه یکی از مهمترین سهامداران شرکت آرایشی و بهداشتی اورال (L’Oreal) است.
پیدایش و تاریخچه نستله
در دهه 1860 دو شرکت رقیب در کشور سوئیس با هم ادغام شدند و تحت عنوان شرکت نستله به فعالیت خود ادامه دادند. شرکت اول بهنام سوئیس آنجلو (Angelo-Swiss Condensed Milk) توسط یک دیپلمات آمریکایی و برادرش به نامهای “چارلز پیج” و “جورج پیچ” اداره میشد. این شرکت محصولات لبنی مثل شیر غلیظ شده تولید میکرد و تا سال 1876 مورد توجه بیشتر اروپاییها قرار داشت.
دومین شرکت، مربوط به فردی بهنام “هنری نستله” بود. هنری داروسازی بود که در سال 1867 در شهر ووه سوئیس دست به تولید غذای کودک بر پایه شیر گاو زد؛ نوعی غذای کمکی برای نوزادانی که نمیتوانستند از شیر مادر تغذیه کنند. این محصول با استقبال بینظیر مردم مواجه شد، طوریکه در سال 1873، تولید این محصول به 2.000 قوطی در روز رسید.
تنها یک سال بعد از توزیع شیر کودک، شکلاتساز معروف “دنیل پیتر” از آن در تولید شکلاتهای خود استفاده کرد. تقریبا 7 سال بود که پیتر سعی داشت کیفیت شکلاتهای شیری خود را بهتر و از کپک زدن آنها جلوگیری کند. برای این کار لازم بود آب را از ترکیب شکلات حذف کند. شیر غلیظ شده نستله، بهترین جایگزین برای آب بود.
کمپانی نستله بعد از کنارهگیری هنری نستله به فعالیت خود ادامه داد. هنری در سال 1875 و در سن 61 سالگی خود را بازنشسته و کسبوکار خود را واگذار کرد.
دو شرکت نستله و سوئیس آنجلو در سال 1877 رقابت شدیدی داشتند. شرکت آنجلو تصمیم گرفت شیر کمکی کودک را به ترکیب محصولات خود اضافه کند، درنتیجه نستله همان شیر غلیظ شده را که به کارخانه شکلاتسازی میداد، به تولید انبوه رساند و در اختیار شرکت آنجلو قرار داد.
برادران پیچ از شرکت آنجلو، برای اولین بار پیشنهاد ادغام دو شرکت را به نستله دادند. این پیشنهاد توسط شرکت نستله رد شد. شرکت آنجلو برای توسعه خود اقدام به تاسیس کارخانهای در نیویورک کرد.
با وجود بازاریابی گسترده در آمریکا، استقبال زیادی از محصولات این شرکت نشد و در مدت کوتاهی بازار اروپایی هم ضعیف شد. بههمین دلیل کمی بعد از درگذشت چارلز پیج، کارخانه آمریکا واگذار شد و فعالیت آنها در اروپا بهطور جدی از سر گرفته شد.
محبوبیت نستله در بین اروپاییها جایی برای رشد شرکت سوئیس آنجلو نمیگذاشت، بنابراین مسیر جدید هم موفقیت چندانی برای آنجلو نداشت. همزمان با شکست شرکت سوئیس آنجلو و آغاز قرن بیستم، نستله کارخانههای جدیدی در آمریکا، بریتانیا، آلمان و اسپانیا تاسیس کرد.
شرکت نستله در سال 1904 با کمک دنیل پیتر و فرانسیس لوئیس کیلر اقدام به تولید شکلات شیری نستله کرد. “فرانسیس لوئیس کیلر” موسس اولین کارخانه شکلاتسازی معروف کیلر در سوئیس بود و نتیجه این همکاری مورد توجه مردم قرار گرفت.
گسترش و تولید محصولات جدید برند نستله
بلاخره در سال 1905 نستله راضی به ادغام دو شرکت شد و کمپانی شیر غلیظ شده نستله و سوئیس آنجلو فعالیت خود را آغاز کردند. در طول سالهای مختلف عنوان این شرکت تغییرات زیادی داشت. در نهایت نام نستله در مدت 150 سال و تا به امروز ماندگار و موفق باقی ماند.
با آغاز جنگ جهانی اول، تقاضا برای محصولات لبنی خشک بیشتر شد، طوریکه دولتها برای عقد قرارداد با این شرکت داوطلب شدند. در عین حال، کارخانه نستله از آسیبهای جنگ در امان نبود و در تامین مواد اولیه محصولات خود با مشکلات زیادی دست به گریبان شد.
در سالهای اولیه، شرکت نستله تنها توانست نیاز مناطق اطراف را تامین کند، اما با تاسیس کارخانههای جدید در کشورهایی که از بحبوحه جنگ دورتر بودند، مثل استرالیا و آمریکای جنوبی دوباره به اوج خود بازگشت.
تاثیرات جنگ جهانی دوم به مراتب بیشتر بود. با درگیری کشورهای آمریکایی، کمکم تولید محصولات در آن مناطق هم با مشکل روبهرو شد. در سال 1939 سود نستله به 6 میلیون دلار رسید که 14 میلیون دلار نسبت به سال قبل کاهش داشت.
بازار عرضه و تقاضا در جنگ جهانی دوم بسیار شلوغ بود و شرکتهای موفقی مثل نستله باز هم توانستند به سود قابل قبولی برسند. نسکافه و پودر شیر که در مدت کوتاهی قبل از جنگ جهانی دوم به بازار عرضه شده بود، بیشترین تقاضا را از سوی مردم آمریکا داشت. فروش محصولات نستله قبل از جنگ جهانی دوم، 100 میلیون دلار بود و پس از اتمام جنگ به 225 میلیون دلار رسید.
برند نستله اولین تولیدکننده در سوئیس بود که در کنار نام خود از لوگو برای معرفی محصولاتش استفاده کرد. “نستله” به معنی “آشیانه” است و هنری نستله با الهام از این مفهوم و اولین محصولش که غذای کودک بود، لوگو را بهصورت آشیانهای طراحی کرد که پرندهای در آن به جوجه خود غذا میدهد. با گذشت سالهای زیاد، طرح هنری نستله هنوز هم بهعنوان لوگوی ماندگار این شرکت بر روی محصولات آن خودنمایی میکند.
داستان پپسی بهعنوان یکی از بزرگترین شرکتهای تولید نوشابه گازدار نیز میتواند برای شما جالب و خواندنی باشد.
آشنایی با زیرمجموعههای برند نستله
همانطور که قبلا اشاره شد، برند نستله زیرمجموعههای زیادی دارد. برندهای تولید انواع شکلات، بستنی، غذاهای آماده و محصولات آرایشی و بهداشتی با همکاری نستله به فعالیت خود ادامه میدهند.
یکی از محبوبترین زیرمجموعههای نستله، برند نسکافه است. نسکافه نوعی قهوه پودر شده و فوری است که در طول جنگ جهانی دوم تبدیل به اصلیترین نوشیدنی آمریکاییها شد.
دولت برزیل برای حفظ قهوه مازاد برداشتشده، دست به این ابتکار زد و با همکاری شرکت نستله، نسکافه را برای اولین بار تولید کرد. نسکافه؛ نوعی قهوه فرآوریشده که به راحتی در آب حل میشود، در سال 1938 درست اندکی قبل از جنگ جهانی دوم به بازار عرضه شد.
موفقیت همکاری با برندهای مختلف باعث شد نستله بعد از جنگ جهانی دوم با شرکتهای مختلفی همکاری کند. در سال 1947 با شرکت مگی (Maggi) ادغام شد. مگی تولیدکننده انواع سوپهای آماده بود و بعد از همکاری با نستله به موفقیت چشمگیری رسید.
در سال 1952 شرکت بریتانیایی Crosse and Blackwell که تولیدکننده محصولات کنسروی بود، به مجموعه نستله پیوست.
در سالهای 1970 و 1971 برند تولیدکننده آبمیوه لیبی (Libby) و برند استوفر (Stouffer) با تولید غذاهای منجمد، همکاری خود را با نستله آغاز کردند.
در سال 1974 شرکت نستله بخش زیادی از سهام شرکت آرایشی و بهداشتی اورال (L’Oreal) را خریداری کرد. این شرکت تا به امروز یکی از موفقترین برندهای آرایشی در جهان محسوب میشود.
یکی از مهمترین همکاریها در تاریخ برند نستله، همکاری با برند جهانی کوکاکولا بود. کوکاکولا برای تولید نوشیدنیهایی بر پایه قهوه از نستله درخواست همکاری کرد.
دهه 90 میلادی، دوران اوج و شکوفایی برند نستله بهحساب میآید. از سال 1996 دوباره همکاریهای جدیدی را از سر گرفت. برند آب معدنی San Pellegrino و برند غذای حیوانات خانگی Spillers و Ralston Purina در همین دوران به کمپانی نستله پیوستند.
در سال 2005، نستله کارخانه تولیدکننده بستنی دلتا را به ارزش 240 میلیون یورو خریداری کرد. سپس در سال 2007 برند تولیدکننده غذای کودک به نام گربر (Gerber) را به مبلغ 5.5 میلیارد دلار خرید.
دنون یک برند جهانی سلامتمحور است و تا سال 2020 توانسته محصولات خود را در بیش از 120 بازار بینالمللی به فروش برساند. از این شرکت چندملیتی بیشتر بدانید.
نگاهی به شرایط فعلی برند نستله
در سالهای اخیر و بهخصوص از سال 2010 به بعد، توجه مردم به حوزه سلامت و مصرف محصولات سلامتمحور بیشتر شده، بههمین دلیل، فروش شیرینی و شکلات در میان محصولات نستله کاهش یافته است.
شرکت نستله در تلاش است شرکت خود را به عنوان یک برند تولیدکننده محصولات غذایی، بهداشتی و درمانی در راستای سلامت مصرفکنندگان معرفی کند. برند نستله اقدام به راهاندازی موسسه انجمن علوم سلامت نستله (Nestle Institute of Health Science) کرده تا محصولاتی در حوزه صنایع غذایی و دارویی تولید کند. با همین هدف، نستله دست به تولید مکملهای دارویی زده که جایگزین قرصها بهحساب میآیند.
در سال 2014 نستله اعلام کرد که مشغول تحقیقات در حوزه سلامت و مراقبت از پوست میباشد. در همین راستا، 350 میلیون دلار برای تحقیقات خود هزینه کرد و سرمایهگذاری را در بازار محصولات مراقبتی افزایش داد.
دستاوردهای سلامتمحور برند نستله به همینجا ختم نشد و در ماه مارس 2017، این شرکت اعلام کرد که میزان قند شکلاتهای کیتکت، یورکی و آیرو را در سال 2018 تا حدود 10 درصد کاهش میدهد.
در ماه می 2018، نستله و استارباکس معاملهای به ارزش 7 میلیارد دلار انجام دادند و موفق به تولید نوعی قهوه استارباکس شدند که در سراسر جهان عرضه و توزیع شد.
در سال 2020، برند نستله هدف خود را تولید محصولات گیاهی قرار داده است. در راستای همین هدف، اقدام به تولید سالاد تن، محصولات غذایی بدون گوشت و محصولات گیاهی کرده است.
فعالیت نستله در ایران
برند نستله در سال 1373 با مشارکت بخش خصوصی، فعالیت خود را در ایران آغاز کرد.
- اگر بخواهیم درباره تاریخچه محصولات نستله در ایران صحبت کنیم لازم است بدانید که در ابتدا، نستله غذای کودک و شیر خشک را در ایران تولید کرد که تحول بزرگی در صنعت غذایی کشورمان محسوب میشود.
- در سال 1382، تولید سرلاک توسط نستله در ایران آغاز شد.
- سال 1387 آب معدنی پلور با همکاری نستله و برند پیورلایف (Purelife) تولید شد.
- در حال حاضر، کارخانه نستله در قزوین به فعالیت خود ادامه میدهد و در سال 1394 موفق به تولید قهوه فوری نسکافه و پودر شکلات نسکوئیک شد.
جالب است بدانید که، نستله ایران در سال 2016 جایزه سلامت و بهداشت را کسب کرد و در پیشرفت صنعت غذایی کشور ما تاثیر بسزایی داشت.
یک پاسخ
Good day! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and
starting a new initiative in a community in the same niche.
Your blog provided us useful information to
work on. You have done a marvellous job!