کی اف سی چیست؟ چند سالی است که در برخی شهرهای ایران رستورانهایی با نام کی اف سی (KFC) افتتاح شدهاند. شاید شما هم نام این برند به گوشتان خورده باشد و از خود پرسیده باشید، کی اف سی مخفف چیست؟
کی اف سی مخفف عبارت “Kentucky Fried Chicken” است به معنای «مرغ سوخاری کنتاکی». در سال 1940، اولین دستور پخت مرغ کنتاکی توسط بنیانگذار کی اف سی ابداع شد. طولی نکشید که کی اف سی شهرت جهانی به خود گرفت و تا سال ۱۹۸۰ تعداد شعبههای کی اف سی به ۶هزار شعبه در سراسر جهان رسید؛ همانند مکدونالد که به سرعت پیشرفت کرد.
کی اف سی برای رسیدن به این موفقیت چه مسیری را پیموده است؟ از نقطه شروع تا اوج موفقیت کی اف سی، چه کسانی تأثیرگذار بودهاند؟ در این مقاله از مجله فودکس قصد داریم در خصوص برند کی اف سی برایتان صحبت کنیم.
بنیانگذار کی اف سی
شهرت جهانی کی اف سی ناشی از مرغ سوخاریهای آن است. تاریخچه کی اف سی در دهه ۱۹۳۰ آغاز میشود؛ زمانی که مردی به نام هارلند سندرز (Harland Sandres) کار خود را آغاز کرد. او تمام سختیهای راه را به جان خرید و با ساخت یک رستوران زنجیرهای، در دهه ۱۹۸۰ تبدیل به یک میلیاردر شد. سندرز فردی بود که جایگاه ویژهای در صنعت فستفود پیدا کرد.
هارلند سندرز در سال ۱۸۹۰ در هنری ویل – ایندیانا به دنیا آمد. در سن ۵ سالگی، پدرش را از دست داد و با مادرش بزرگ شد. هارلند درحالیکه کار بیرون از خانه انجام میداد، وظیفه مراقبت از خواهران و برادرش را نیز بر عهده داشت.
در ۱۲ سالگی، مادر هارلند ازدواج کرد. ناپدری او روی خوشی به داشتن فرزندان ناتنی نشان نداد و در نتیجه هارلند پس از یک سال خانه را ترک کرد. نوجوان داستان ما شروع به کار در مزرعه کرد. او هر روز صبح پس از انجام کارهای مزرعه به مدرسه میرفت و عصر را نیز مشغول کارهای متفرقه میشد. هارلند زمانی که کلاس هفتم بود، مدرسه را رها کرد؛ چراکه در جبر و ریاضی بسیار ضعیف بود. در سالهای بعد، هارلند شغلهایی مانند فروشنده فروشگاه، آتشنشان، فروشنده لاستیک، دلال و … را امتحان کرد ولی در هیچکدام موفق نشد.
سال ۱۹۳۰، هارلند سندرز در یک پمپبنزین در شهر کوربین ایالت کنتاکی کار پیدا کرد. او برای داشتن درآمد اضافه، آشپزی میکرد و به مشتریانش غذا میداد. سندرز در اینجا بود که مرغ سوخاری و غذاهای دیگری را که در کودکی آموخته بود، سرو میکرد. دیری نگذشت که خبر غذاهای خوشمزه او پخش شد. مردم از نقاط دور برای چشیدن غذای سندرز میآمدند. مرغ او بهحدی طرفدار پیدا کرد که در نهایت سندرز، پمپبنزین را به رستوران تبدیل کرد. در سال ۱۹۳۶ از سوی فرماندار ایالت کنتاکی، عنوان سرهنگ (کلنل) به سندرز اعطا شد.
در سال ۱۹۳۷، سرهنگ سندرز کسبوکار خود را گسترش داد که شامل یک متل و رستوران بود. ظرفیت پذیرایی رستوران او در این سال به ۱۴۲نفر رسید. اکثر افرادی که به رستوران او میآمدند، طالب مرغ سوخاری بودند. ازآنجاکه پخت مرغ سوخاری حدود ۳۰ دقیقه زمان میبرد، این موضوع به یک مشکل برای او تبدیل شده بود. او برای کاهش این مدتزمان از زودپز استفاده کرد و زمان پخت را به ۸دقیقه کاهش داد. بدین ترتیب سندرز توانسته بود مرغ سوخاری بیشتری بفروشد.
سندرز به آزمایش دستور پخت خود ادامه داد و در سال ۱۹۳۸، سرانجام دستور پخت مرغ سوخاری را کامل کرد. این دستور شامل ۱۱ گیاه و ادویه بود که تا به امروز توسط کی اف سی بهعنوان راز کی اف سی محافظت میشود.
پودر کی اف سی چیست؟
پودر کی اف سی در واقع ترکیب ۱۱ گیاه و ادویه است. «دوتکه از آن را داخل آرد ریختم و با بقیه چاشنیها هم زدم. وقتی که مرغ را سرخ کردم، بهترین مرغی بود که به عمرم چشیده بودم و من هرگز دستور پخت آن را تا به امروز تغییر ندادم»؛ این جملات بخشی از گفتههای سندرز در زندگینامهاش بود.
این محرمانه بودن پودر کی اف سی همانند محرمانه بودن روش تولید کوکاکولا است.
تاریخچه کی اف سی
سندرز به سراسر ایالات متحده آمریکا سفر و مرغ سوخاری خود را به رستورانها معرفی میکرد. رستورانها، قراردادهایی با 04/0دلار کمیسیون به ازای هر تکه مرغ با او میبستند. سندرز اولین حق فروش مرغ سوخاری خود را به رستورانی در ایالت یوتا فروخت. کمی نگذشت که اکثر رستورانها این حق فروش را خریداری کردند و در سال 1963 تعداد آنها به 600 قرارداد با کی اف سی رسید. حال تجارت سندرز بسیار گسترده شده بود. او برای مدیریت آن اما پیر بود.
در دهه ۱۹۶۰، بسیاری تلاش کردند که کی اف سی را خریداری کنند. سرانجام در سال ۱۹۶۴ هارلند سندرز، کی اف سی را به سرمایهگذارانی به نامهای جان وای براون (John Y. Brown) و جک سی ماسی (Jack C. Massey) فروخت. ارزش این قرارداد ۲میلیون دلار بود. سندرز، کی اف سی را تحت شرایطی فروخت که از جمله آن میتوان به حفظ همیشگی کیفیت و حقوق مادامالعمر سندرز اشاره کرد.
او در بخشی از زندگینامهاش اینگونه مینویسد: «بسیاری از من میپرسند که چرا کسب و کارم را پس از آنهمه تلاش فروختم؟ زمانی که براون برای اولینبار کی اف سی را امتحان کرد، محبوبیت آن تازه داشت گسترش پیدا میکرد. کسبوکار من اکنون بسیار بزرگ شده و هرچه که انرژی و زمان هم برای آن بگذارم، باز هم از حد من فراتر است.»
تا سال ۱۹۷۰، تعداد شعبههای کی اف سی به 3هزار شعبه در ۴۸ کشور دنیا افزایش یافت. در سال ۱۹۷۱، براون کی اف سی را به یک شرکت بستهبندی مواد غذایی به نام Heublein فروخت. ارزش این قرارداد ۲۸۵میلیون دلار بود. سال ۱۹۸۰، هارلند سندرز درگذشت. در آن زمان کی اف سی دارای ۶هزار شعبه در ۴۸ کشور دنیا بود. سال ۱۹۸۶، شرکت پپسی، کی اف سی را به قیمت ۸۵۰ میلیون دلار خریداری کرد.
برای همگامشدن با دنیا و تغییرات آن، کی اف سی غذاهای متنوعی را در منوی خود قرار داده است. در کشورهایی مانند هند، غذاهای گیاهی به منو کی اف سی اضافه شده است. در سال ۲۰۲۰، کی اف سی در 22.600 نقطه از ۱۳۵ کشور در جهان فعالیت داشته است. ارزش برند آن 3/۸میلیارد دلار و فروش سالانه کی اف سی حدود ۲۸میلیارد دلار بوده است.
اگر دوست دارید طرز تهیه کی اف سی را یاد بگیرید، ما در مقالهای به همین نام، مفصل آن را به شما آموزش دادهایم.
لوگو کی اف سی
لوگوی کی اف سی چهره پیرمردی با ریش سفید را نشان میدهد که ظاهری ترد و درونی آبدار را تداعی میکند. چهره پیرمرد لوگو کی اف سی الهامگرفته از بنیانگذار کی اف سی است.
کمپینهای تبلیغاتی موفق کی اف سی
در ادامه به معرفی چند کمپین تبلیغاتی این برند محبوب رستورانی میپردازیم.
افسیکی (FCK)
پس از یک معامله تجاری بد که کی اف سی برای خرید مرغ داشت، ۹۰۰ فروشگاه آن در بریتانیا بهطور موقت بسته شدند. برای پاسخ به افکار عمومی، کی اف سی تبلیغی را منتشر کرد که در آن عبارت FCK نوشته شده بود. این تبلیغ مورد اقبال عمومی قرار گرفت.
کی اف سی داغ و آتشین
در این کمپین تبلیغاتی، کی اف سی تصاویری را منتشر کرد که در آنها آتش خروجی از فضاپیما، ماشینهای پرسرعت، اژدها و … به شکل سوخاری بود. این تبلیغات کی اف سی به دلیل سرگرمکننده بودن، توجه بسیاری را به خود جلب کرد.
تماشای کی اف سی از فضا
کی اف سی با این کمپین تبلیغاتی خود شهرت بسیاری کسب کرد؛ ایده مشاهده یک تصویر از فضا. در این تبلیغ، کی اف سی ادای احترام خود را به بنیانگذارش نیز بیان داشت. تیم تبلیغاتی کی اف سی، پرتره کاشی از سرهنگ سندرز را در میان صحرای خشک نوادا ایجاد کردند که از آنسوی جو قابلمشاهده بود.
پلی لیست اسپاتیفای
یکی از کمپینهای تبلیغاتی موفق کی اف سی، پلی لیست آنها در اسپاتیفای بود. آنها در این کمپین، پلی لیستی آماده کردند از ۴۶ آهنگ پاپ؛ آهنگهایی که در طول ۳۰ سال گذشته ساخته شده بودند. نکته تبلیغ آن است که هرکدام از این آهنگها اشارهای به نام کی اف سی داشتهاند.
اگر به کمپینهای تبلیغاتی موفق برندها علاقهمندید، به مقاله استارباکس چیست، حتما سر بزنید.
کی اف سی در ایران
کی اف سی در ایران نمایندگی رسمی ندارد. سال ۱۳۹۴ شعبهای از رستوران کی اف سی در تهران افتتاح و چند روز پس از شروع به کار پلمب شد. مدیریت این رستوران در این باره گفت که این رستوران هیچ ارتباطی با شرکت کی اف سی در آمریکا ندارد. همچنین اعلام کرد که این رستوران بخشی از برند «حلال کی اف سی» بوده که شرکت آن در ترکیه است. این شرکت بازار هدف خود را کشورهای مسلمان اعلام کرده است. مأموران نظارتی کشور نیز تصریح کردند که شروع به کار این رستوران با یک مجوز جعلی انجام شده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز دراینباره گفته بود که هیچ مجوزی به برندهای غربی در حوزه فستفود داده نشده است. در حال حاضر، چندین رستوران در ایران با نام کی اف سی فعالیت دارند، ولی هیچکدام از پودر کی اف سی استفاده نمیکنند.
حرف آخر
کی اف سی نام برند رستورانی زنجیرهای است که شهرت بسیار زیادی دارد. این نام برگرفته از غذای اصلی منوی این رستوران، یعنی مرغ سوخاری کنتاکی است. بنیانگذار کی اف سی، با تلاش بسیار خود، پودر سوخاری مخصوصی آماده کرد که سوخاریهای او را در جهان بیرقیب کند. ما در این مقاله، تاریخچه پیدایش کی اف سی را برایتان بیان کردیم. آنچه که کی اف سی از نقطه شروع تا اوج موفقیت خود طی کرد در این مقاله آورده شد. کمپینهای تبلیغاتی کی اف سی معمولاً جذاب و خلاقانه هستند. در این مطلب ۴ مورد از آنها را بیان کردیم که پیشنهاد فودکس برای شما جستجو و مروری بر کمپینهای کی اف سی است.
سؤالات متداول
کی اف سی چیست؟
کی اف سی مخفف عبارت “Kentucky Fried Chicken” به معنای «مرغ سوخاری کنتاکی» است. کی اف سی نام مجموعه رستورانهای زنجیرهای است که در سراسر جهان مرغ سوخاری کنتاکی عرضه میکنند. البته در منوی رستورانهای کی اف سی به جز مرغ سوخاری غذاهای دیگری هم دیده میشود. اما غذای اصلی و برند آنها، مرغ سوخاری کنتاکی است.
پودر کی اف سی چیست؟
هارلند سندرز، بنیانگذار کی اف سی، در سال ۱۹۳۸ و پس از تلاشهای فراوان پودری را ساخت که شامل ۱۱ گیاه و ادویه بود. او از این پودر برای مرغهای سوخاری خود استفاده کرد و بازخورد بسیار خوبی گرفت. ترکیبات این پودر و طرز تهیه آن از همان زمان تاکنون بهصورت یک راز نگهداری شده است. شعبههای کی اف سی در سراسر جهان این پودر را دریافت میکنند و برای طبخ مرغ سوخاری کنتاکی استفاده میکنند.
نمایندگی کی اف سی در ایران کجاست؟
کی اف سی در ایران نمایندگی رسمی ندارد. سال ۱۳۹۴ شعبهای از رستوران کی اف سی در تهران افتتاح و چند روز پس از شروع به کار پلمب شد. همچنین مسئولین در این باره گفتهاند که هیچ مجوزی به برندهای غربی در حوزه فستفود داده نشده است.
دلیل فروش کی اف سی چه بود؟
زمانی که کی اف سی به اوج شهرت خود رسید، هارلند سندرز پا به سن گذاشته بود. او معتقد بود که هرچه تلاش کند و زمان بگذارد باز هم برای وسعت کی اف سی کافی نیست. به همین دلیل سرهنگ سندرز تصمیم گرفت که کی اف سی را واگذار کند. در سال ۱۹۶۴ هارلند سندرز، کی اف سی را به سرمایهگذارانی به نامهای جان وای براون و جک سی ماسی در قالب قراردادی به ارزش ۲میلیون دلار فروخت.