پاندومی، یک شبه، کل صنعت غذا را زیر و رو کرد. در حالیکه روایات از تحویل رباتها، خریدهای بدون تماس و پروتکلهای ضدعفونیکننده خبر میدادند، تغییرات بسیار چشمگیرتری از آن اتفاق افتاد. در این مقاله از مجله فودکس قصد داریم تأثیر واقعی و و آیندهی صنعت غذا را در دوران پس از کرونا بررسی کنیم.
خردهفروشان مواد غذایی و کل صنایع غذایی و آشامیدنی، اکنون بسیار متفاوت از قبل فعالیت میکنند. همهگیری کرونا، تغییرات بزرگی در زنجیرههای تأمین ایجاد کرده، کنترلهای جدید خطر را اعمال کرده و شاید مهمتر از همه، اولویتهای مصرفکننده را زیر و رو کرده است.
برای سازگاری با این تغییرات، تولیدکنندگان مواد غذایی، خرده فروشان، رستورانها و سایر عوامل دخیل در این صنعت، برای نوآوری و تضمین تداوم خدمات خود قدم برداشتند. در حالیکه بسیاری از صنایع، مفهوم بازگشت به گذشته را رها کردهاند، وقت آن است که به این فکر کنیم که چگونه بسیاری از فرآیندهای تازه معرفی شده، برای بلندمدت، باقی خواهد ماند.
در کل، رویه اصلی صنعت غذا بعد از کرونا چه خواهد بود؟
عادات پذیرفتهشده جایی نمیروند!
همهگیری، تغییرات اساسی را در زندگی روزمره ما ایجاد کرد و واضح است که بسیاری از رفتارهای تازه پذیرفته شده، یک شبه از بین نمیروند. مصرفکنندگان همچنان به سفارش از فروشگاههای مواد غذایی ادامه میدهند تا به کنترل سلامت و ایمنی تغذیه خود ادامه دهند در حالیکه انتظار کمترین اختلال و رعایت زیاد مقررات ایمنی را دارند؛ هم از نظر نحوه حمل و نقل و هم از نظر شرایط تحویل محصول.
فروش مواد غذایی در منزل، بین آوریل و ژوئیه 2020، 17 درصد رشد کرده و رکورد سریعترین دوره رشد از سال 1994 را شکسته است. خرید آنلاین مواد غذایی نیز محبوبیت خود را کسب کرده درحالیکه اطلاعات جمعیتی جدیدی در این خصوص بهدست آمده است.
به دلیل آگاهی بیش از حد مصرفکننده از ایمنی و بهداشت، حتی پس از دوران کرونا، کل صنایع غذایی با اقدامات ایمنی تعریف میشوند. ضدعفونیکردن سطوح متداول مانند صفحهکلید، دستگیره در، میز و صندلی بهعنوان یک امر عادی باقی میماند. فراتر از قوانین “دستی” مانند استفاده اجباری از ماسکهای صورت، الزاماتی مانند بررسیهای منظم بهداشتی میتواند باعث افزایش پذیرش فناوری در صنعت شود و نه تنها تعاملات مشتری بهطور چهره به چهره بلکه فرایندهای پشت پرده را نیز تغییر دهد.
شاید برایتان جالب باشد، دانشمندان حسی کتابی که به بازگشت حس بویایی و چشایی شما کمک میکند، تالیف کردهاند که هدف از آن کمک به افرادی است که به دلیل ابتلا به ویروس کووید، حس بویایی و چشایی خود را از دست دادهاند!
فناوری بهعنوان یک اهرم توانمند
هر بحرانی نوآوری ایجاد میکند و صنعت غذا قطعاً این تز را ثابت کرده است. فناوری تعاملاتی را امکانپذیر میکند که بدون آن، غیرممکن است. این موارد شامل سفارش، پرداخت و فرآیند انتقال و تحویل بدون تماس است؛ فرآیندهایی که احتمالاً حتی فراتر از کووید 19 نیز باقی میمانند.
همهگیری، استفاده از فناوریهایی را که قبلا برای تبدیل شدن به جریان اصلی تلاش میکردند سرعت بخشید. این موضوع، شامل برنامههای پرداخت آنلاین یا سفارش و پرداخت موبایل میشود؛ مانند گزینههایی که غولهای فست فود از جمله مکدونالدز، سابوی، کیافسی و برگر کینگ معرفی کردهاند.
اشتیاق آشکاری برای شرکتهای غذا و نوشیدنی برای ترکیب بیشتر با فناوری وجود دارد. به عنوان مثال، شرکت کوکاکولا در حال ارائهی یک برنامه سفارش بدون هیچ تماس و لمسی است که میتواند با تلفنهای هوشمند انجام شود.
اما همه خلاقیتها به این فقط نوآوریهای انفرادی محدود نمیشود. بازار پیش از این، فناوریهای جدید مبتنی بر هوش مصنوعی را دیده است که به تجارت مواد غذایی کمک میکند تا ریسک را در نیروی کار خود مدیریت کند.
تهیه، تولید و توزیع غذا به نقاط مختلف به تعامل و برخورد نیاز دارد. با پیشبینی، نظارت و آزمایش سلامت و ایمنی کارگران درگیر در این فرایندها، شرکتها میتوانند اطمینان حاصل کنند که عملکرد خود را ادامه میدهند، حتی اگر موج دیگری از کووید 19 وارد شود. راهحلهایی از این دست و افزودن لایه ایمنی دیگری بسیار فراتر از مقررات اجباری دولت، بسیار مهم خواهند بود.
در ادامه پیشنهاد میکنیم مقاله 3 فناوری که صنایع غذایی را متحول میکند را حتما بخوانید.
ایمنی مواد غذایی، اصلاح شده است
حتی اگر ویروس کووید 19 فقط از طریق قطرات تنفسی موجود در هوا منتقل شود و خطر ابتلا به ویروس از طریق غذا کم باشد، مردم در سراسر جهان همچنان نگران این احتمال هستند. به هر حال، 40 درصد از افراد نسبت به قبل از پاندومی، همچنان مراقب شستن میوهها و سبزیجات بستهبندینشده هستند.
همهگیری در حال حاضر باعث شده است که جوامع در مورد مفاهیم مختلف جاری مانند بازارهای مرطوب یا مصرف حیوانات وحشی تجدید نظر کنند. بنابراین، همهگیری میتواند منجر به تغییر رفتارها و قوانین تازه وضعشده از جمله رسمیت دادن به شرکتهای کوچک و خرد غذایی، مقررات فروش مستقیم توسط کشاورزان، استفاده از فناوری برای اطمینان از ایمنی و سرمایهگذاری در زیرساخت های غذایی قویتر شود.
چنین تغییراتی همچنین میتواند بهطور اجتنابناپذیری بر غذای خیابانی تأثیر بگذارد و این آسیب ویروس کووید 19 به این نوع بازار است. در کشورهایی که فرهنگ غذایی متنوعی در خیابان دارند، یکی از روندهای در حال ظهور، افزایش مارکهای غذاهای خیابانی لذیذ است که میتوانند هم طعم عالی و هم استانداردهای بهداشتی بالایی را ارائه دهند.
پایداری مواد غذایی در خط مقدم
میتوان از سال 2020، بهعنوان سال حسابرسی به سیستمهای غذایی جهان یاد کرد. این بیماری همهگیر، معایب زنجیره تامین مواد غذایی جهانی را نشان میدهد که همچنان بسیار متمرکز بوده و خیلی در زمان حال فعالیت میکند.
به همین دلیل، ما شاهد وحشتزدگی عوامل دخیل در خدمات مواد غذایی، کمبود فوری تأمین و مقادیر زیاد ضایعات مواد غذایی هستیم که در پی آن، بسیاری از مشاغل یک شبه تعطیل شدند.
در کشورهای در حال توسعه، انتظار میرود که “همهگیری گرسنگی” و افزایش دو برابری افراد گرسنه اتفاق بیفتد، مگر اینکه اقدامات جدی انجام شود.
همانطور که باید در اصول اساسی صنایع غذایی مانند ایمنی و تأمین تجدیدنظر کنیم، باید مفاهیم دیگری مانند شفافیت و بازنگری در تهیه و تولید محصول نیز مورد توجه قرار گیرد. مصرفکنندگان در سراسر جهان بیشتر از آنچه که قبل از پاندومی ارائه میشد، محصولات سالم و محلی را ترجیح میدهند.
مواد غذایی تولید شده با استفادهی بیش از حد از مواد شیمیایی در سیستمهای کشت تک فرهنگ و دامداری در مقیاس وسیع، بهطور قابل توجهی بر ماهیت منابع طبیعی تأثیر منفی میگذارد و باعث انتشار قابل توجه گازهای گلخانهای میشود.
بهعلاوه، شیوههایی مانند دامداری صنعتی که با تعداد زیادی دام در فضاهای محدود کار میکنند، محل تولید ویروسها هستند و با شیوع قبلی مانند شیوع آنفولانزای خوکی در سال 2009 مرتبط بودهاند. این شیوهها همچنین با گسترش ارگانیسمهای مقاوم به آنتیبیوتیک، به دلیل مصرف بیش از حد آنتیبیوتیک، مانع تاثیر مثبت آن بر روی عفونتهای ناشی از شرایط زندگی محدود دامها میشود.
مصرفکنندگان بهطور فزایندهای از این مسئله آگاه هستند: تقریباً 25 درصد از آمریکاییها اکنون غذای گیاهی بیشتری میخورند. همانطور که پیش میرویم، شرکتهای مختلف غذایی به احتمال زیاد از این روند استفاده میکنند و در نتیجه فرصتهای زیادی برای وعدههای غذایی و محصولات گیاهی، مقوی، محلی و سالم ایجاد کنند. به عنوان مثال، یک تولیدکننده مواد غذایی استرالیایی اخیراً اعلام کرده است که یک سری محصولات انحصاری جدید عرضه میکند که اولین شیکهای پروتئینی وگان آماده برای نوشیدنی را در بازار استرالیا ارائه میدهد.
مطلب جاذبه و دافعه غذاهای گیاهی برای مصرفکنندگان به نکات جالبی درخصوص نگرش ما نسبت به غذاهای گیاهی اشاره میکند.
راهی جدید برای سرو غذا
بازار رستوران یکی از قربانیان مستقیم ویروس کرونا بوده است اما در انطباق با واقعیتهای جدید، انعطاف چشمگیری از خود نشان داده است. بسیاری از مشاغل خدمات داخلی و همچنین فروشگاههای مواد غذایی گزینههای سفارش و تحویل را فعال کردهاند. برخی از این گزینهها که از محبوبیت زیادی برخوردار هستند، بسیار فراتر از دوران پاندومی هستند.
با این وجود، یک عامل بازدارنده، مانع رونق بازار رستورانها میشود: این واقعیت ساده که بسیاری از مصرفکنندگان لذت جدیدی در پخت و پز پیدا کردهاند. بهنظر شما، مصرفکنندگان با چه معیاری مواد غذایی را انتخاب میکنند؟
یک مطالعه اخیر، خاطرنشان کرده است که 54 درصد از آمریکاییها در حال حاضر بیشتر از قبل از همهگیری، آشپزی میکنند و 35 درصد از آنها معتقدند که “بیشتر از هر زمان دیگری از آشپزی لذت می برند.”
اما در عین حال، 33 درصد از مصرفکنندگان اظهار میکنند که نسبت به قبل از پاندومی، میزان مصرف بالاتری پیدا کردهاند. این نشان میدهد که در حالت عادی پس از دوران کرونا، احتمالاً استقبال از انواع سبکهای غذا خوردن در خانه همچنان ادامه یابد؛ خواه این به معنای پخت و پز باشد یا خرید و تحویل غذا و صرف در منزل.
بنابراین، رستورانها به احتمال زیاد به تنوع خدمات خود ادامه میدهند. با بستههای غذایی و بستههای غذای منجمد و از قبل پختهشده آزمایش میکنند و یا تجربه یک غذای مجلل با سرآشپز در منزل به عنوان جایگزینی برای غذاخوری رستورانهای سطح بالا را امتحان میکنند.
بحرانهای گذشته نشان داده است که عدم اطمینان اقتصادی ارتباط مستقیمی با تغییر تقاضا برای برندهای خصوصی و باارزش دارد. پس از بحران مالی 2008 ،60 درصد از مصرفکنندگان ایالات متحده بیشتر از محصولات با قیمت بالاتر و پیشرفته، به محصولات با قیمت مناسب با ویژگیهای اصلی علاقهمند بودند. بنابراین در حالیکه یک رستوران لوکس کاملاً از بین نمیرود، میتواند جنبههای دیگری به خود بگیرد.
به عنوان مثال در دانمارک، یک رستوران با دو ستاره میشلن، برای سرو همبرگر آماده شده است. در چین، کشوری که بسیاری از آن به عنوان الگویی برای جهان پس از کووید یاد میکنند، فشار آشکاری به سمت سرو غذا با قیمت مناسبتر نیز وجود داشته است. استفاده از جایگاههای باربیکیو مخصوصاً در میان مشتریهای 20 تا 30 ساله بسیار پر رونق بوده است. از سوی دیگر، بسیاری از رستورانهای عالی ناهارخوری، منوهای ناهار ارزان قیمت را آماده کردهاند یا قیمتها را مطابق با رفتارهای فعلی، آگاهانه کاهش دادهاند.
حرف آخر
واضح است که آینده خردهفروشی مواد غذایی و صنعت غذا و نوشیدنی بهطور قابل توجهی تحت تاثیر پاندومی مشخص خواهد شد. ماهیت طولانیمدت آن همچنین باعث میشود که عادتهای تازه پذیرفته شده بیشتر تقویت و بسیاری از فرایندها، متناسب با آنها سازگار شود.
به عنوان مثال، در حالی که تحویلهای بدون تماس در ماههای گذشته شتاب داشته است، اما مشاغل این حوزه، سخت تلاش میکنند تا آنها را تا حد امکان کارآمد سازند. ضمن اینکه، بعید به نظر میرسد که چنین سرمایهگذاریهایی یک شبه از بین برود، زیرا دیگر کووید 19 تهدید بهحساب نمیآید!
3 پاسخ
ممنون کاربردی بود
ممنون از توجه شما
I appreciate your ability to simplify complex ideas into digestible segments. Well done!